Ilustrační foto: CC0
Most

Ústecký kraj – Zimě nějak došel dech, co? Navíc všude, od Hřenska až po Klínovec, jinými slovy ve všech nadmořských výškách dostupných v našem kraji. Před deseti dny celý náš kraj byl pod sněhem, nejvíce v okrese Most.

Přímo v Mostě sice leželo jen nějakých sedm centimetrů, avšak Nová Ves v Krušných horách hlásila solidních dvaačtyřicet centimetrů. Jenomže pak se oteplilo. Citelně. K tomu zapršelo, dole i nahoře. A proto včera (ve čtvrtek 14. prosince) zima nebyla k mání ani tam nahoře. Teda, abychom byli přesnější, byla, ale žádná idylka to rozhodně nebyla. Kromě kvality šla výrazně dolů také výška sněhové pokrývky. Příkladem ve zmíněné Nové Vsi v Krušných horách o jednatřicet centimetrů. Špatná práce, když se blíží ty Vánoce...

A podíváme-li se do numerických modelů, dojdeme k nešokujícímu zjištění: pravděpodobnost bílých Vánoc je momentálně na plus minus nula procentech. A platí to pro obě strany, čili jak pro nížiny, tak pro hory. Ne nadarmo se říká, že důležitý je konec, nikoli začátek. Pakliže už zbytek adventu (případně zimy jako takové) nic zimního nenabídne, zapíše se do paměti jako ten nepovedený. Opět.

Tragédie. Tak by se dala shrnout aktuální předpověď na nejbližší dny, zároveň i vánoční týden a vánoční svátky. Tak třeba příště... Když už nic, tak z numerických modelů zmizel ten orkán, co se rýsoval na plus minus 22. prosince.

15. prosince: Nad západní a do určité míry střední Evropu se od západu nasune tlaková výše, které Němci dali jméno Fiona. To je totálně nepodstatné. Podstatné je, že Fiona se „zasekne" nad Francií až Rakouskem a že Česko ovlivní převážně svou severní stranou, z čehož plyne relativně teplé a vlhké oceánské proudění. Páteční nejvyšší odpolední teploty se zastaví na hodnotách okolo 2 až 6 °C. Srážky žádné, oblačnosti hodně.

16. prosince: Po obědě přechodně polojasno až skoro jasno, jinak samá nízká oblačnost. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C. Nejnižší ranní teploty kolem 4 až 0 °C.

17. prosince: V noci převážně zataženo až oblačno, potom spíše polojasno, možná až skoro jasno. Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 9 °C, ojediněle až 10 °C. Nejnižší ranní teploty kolem 4 až 0 °C.

18. prosince: Víceméně kopie neděle.

Zkrátka každé ráno doufejte, že se nízké oblačnosti bude dařit co nejméně, že se alespoň dočkáme slunečních paprsků, když už ne mrazu a sněhu.

Na závěr ještě pohádka aneb Jak by mohly vypadat letošní Vánoce:

Štědrý den: Zataženo, ve večerních hodinách až polojasno. Ráno až odpoledne déšť, jen v nejvyšších partiích Krušných hor sněžení (při 1 až 2 °C). Nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 7 °C.

Boží hod vánoční: Polojasno. Nejvyšší odpolední teploty okolo 2 až 6 °C.

Štěpán: Zataženo, bez srážek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 4 °C.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru