Foto: město Litoměřice
Most

Kadaň, Litoměřice – Ústecký kraj se může pochlubit zápisem hned dvou historických budov radnic na seznam národních kulturních památek. "Povýšení do vznešené společnosti" se dočkaly budovy radnic v Kadani a Litoměřicích. Pro Kadaň se jedná už o druhý zápis.

 „Po Františkánském klášteře je zápis historické budovy radnice s unikátní bílou gotickou věží již druhým naším želízkem v ohni. Tím jsme se dostali do společnosti takových měst, jako jsou České Budějovice, Jindřichův Hradec či Telč, které se pyšní také dvěma zápisy," vyzdvihuje význam události starosta Kadaně Jan Losenický.

Město již před zápisem na seznam naplánovalo na příští rok potřebné opravy budovy. „Budeme opravovat část střechy a také téměř většinu fasády. Bílá věž již renovací prošla před lety," podotknul Jan Losenický. 

Budova kadaňské radnice je nově na seznamu Národních kulturních památek. Foto: jip

Společně s Kadaní se dočkaly i Litoměřice, kde se na seznam dostal objekt zrekonstruované staré radnice na Mírovém náměstí. Budova Staré radnice pocházející z přelomu třicátých a čtyřicátých let 16. století, je jednou z prvních renesančních staveb v severozápadních Čechách. Přičemž od června 2021 do června 2023 procházela stavebně náročnou rekonstrukcí s náklady ve výši 53 milionů korun. Práce zahrnuly nejen obnovu interiérů, ale také revitalizaci vnější fasády a výměnu střechy. Součástí modernizace bylo rovněž vybudování nového bezbariérového přístupu pomocí výtahu nebo restaurátorské práce v interiéru i exteriéru. Mezi nejrozsáhlejší patří kompletní restaurování dřevěného táflování stěn a kazetového stropu v bývalé jednací síni městské rady a dále kamenné prvky ve vstupních prostorách prvního patra, na fasádě a loubí budovy.

Jak připomněla referentka státní památkové péče Odboru školství, kultury, sportu a památkové péče Městského úřadu v Litoměřicích Ivona Hohenbergerová, jedná se o vůbec první objekt v Litoměřicích, který byl za národní kulturní památku prohlášený.

„Z hlediska péče o tuto památku se pro město jako jejího vlastníka mění zejména to, že jakékoli stavební práce budou nově podléhat schvalování na Odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Ústeckého kraje,“ poznamenala Ivona Hohenbergerová.

Spolu se starou radnicí, kde v současné době sídlí oblastní muzeum, schválila vláda za národní kulturní památky i další objekty. Jedná se celkem o 14 radnic, pomník krále Jiřího z Poděbrad v Poděbradech a hrad a zámek Poběžovice. Na seznam se dostaly také dvě historické tramvaje

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru