Foto: Ústecký kraj
Most

Ústecký kraj – V Regionálním muzeu v Teplicích byla slavnostně předána ocenění Zlatý džbánek a Zlaté cimbuří. Zlatý džbánek uděluje Ústecký kraj za zachování a rozvoj lidových tradic, Zlaté cimbuří od letošního roku za příkladný přístup k obnově kulturních památek.

 Ocenění předali společně náměstek hejtmana pro oblast cestovního ruchu, kultury a památkové péče Jiří Řehák a předseda krajského výboru pro kulturu a památkovou péči Vlastimil Skála.

Ocenění Zlatý džbánek uděluje každoročně Ústecký kraj subjektům a osobám, které udržují a svými činnostmi zachovávají znalosti a dovednosti v oblasti tradiční lidové kultury a výsledky své činnosti prezentují také na veřejnosti či při konání různých akcí. Diplom spolu s finančním ohodnocením (10 tisíc korun) může získat jednotlivec, kolektiv či organizace. O přidělení ocenění rozhoduje Rada Ústeckého kraje na základě doporučení komise pro tradiční lidovou kulturu.

Symbolické keramické džbánky převzali ocenění v Regionálním muzeu v Teplicích, kde sídlí pověřené Regionální centrum pro tradiční lidovou kulturu. Za rok 2023 byli oceněni umělecký řezbář a betlémář Jiří Šafránek a Chomutovská ostrostřelecká společnost, C. k. privilegovaný střelecký sbor.

 

1612diplom 132c5

Zlaté cimbuří je novým oceněním Ústeckého kraje v oblasti památkové péče, v letošním roce vyhlásil Ústecký kraj první ročník. Ocenění se uděluje ve dvou kategoriích – obnova kulturní památky a příkladný přínos v oblastí péče o kulturní dědictví. Za rok 2023 získali v kategorii obnova kulturní památky ocenění obec Velké Žernoseky (3. místo, kostel sv. Mikuláše), město Litoměřice (2. místo, Městský dům Pod Kalichem) a Daniel Černý (1. místo, Kiosek – prodejní stánek na Nádražních schodech v Žatci). V kategorii příkladný přínos v oblasti péče o kulturní dědictví byli oceněni Michal Horáček a Martin Vonka a jejich společný projekt Fabriky.cz.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru