Hotel Svoboda už roky zeje prázdnotou. Město v něm chce vybudovat až 25 bytů. Foto: jip
Most

Kadaň – Kadaňští zastupitelé minulý čtvrtek schválili koupi bývalého hotelu Svoboda na Mírovém náměstí, který dlouhodobě chátrá. Plánuje v něm vybudovat to, co předchozí majitelé – byty. Za budovu, vlastně dvě, protože jde o objekty čp. 122 a 123, Kadaň zaplatí 25 milionů korun.

„Jde o třetí největší budovu na náměstí. Od rekonstrukce s vybudováním bytů si slibujeme hned několik přínosů. Jednak navýšení počtu městských bytů. Hotel Svoboda je nyní spíš ostudou náměstí, to také pomine. A hlavně očekáváme oživení centra města. Můžete tu mít obchůdky, pořádat akce, ale pokud v domech na náměstí nikdo nebydlí, živo tam nebude,“ podotkl starosta města Jan Losenický.

Vedení města si pochvaluje jednání s původními majiteli, což bylo Družstvo Rezidence Svoboda Mírové náměstí. „Koupili hotel Svoboda někdy v roce 2017, s tím že v něm vybudují velkometrážní byty. Jenže pořídili obdobný objekt i v Chomutově a tam se asi ukázala realizace výnosnější. Potěšilo nás, že s možností odkupu rovnou oslovili město. S objektem získáme i projekt na byty, nějaké udržovací práce už zde byly i provedeny,“ pochvaloval si Losenický. Podle znaleckého posudku má dům hodnotu převyšující 29 milionů korun.

Jde vlastně o dvě propojené budovy s čp. 122 a 123. Foto: jip

Oproti návrhům družstva však budou byty menší. „I tak, nejen s ohledem k lokalitě, ale i k dispozicím a hodnotě domu bude nájemné vyšší než v dalších městských bytech, nicméně zájem střední třídy očekáváme. Byty budeme nabízet nejen mladým lidem a rodinám, ale i klíčovým profesím, tedy lékařům, učitelům, policistům,“ uvedl starosta.

Odezvu na koupi domu má město napříč celým zastupitelstvem. „Řešíme, co vybudujeme v přízemním podlaží, kde jeden čas byla i vietnamská tržnice. Opozice přišla s návrhem přestěhování knihovny, která je nyní na hradu a není bezbariérová. Je to skvělá myšlenka. Také je ve hře vybudování lékařských ordinací. Nápadů je hned několik a my zatím máme čas definitivně rozhodnout,“ dodal starosta.

Kolik bude přestavba hotelu stát? To zatím město netuší, vedení má jen hrubou představu podle dřívějších rekonstrukcí obdobných objektů v jiných městech. „Dům je staticky v pořádku. Odhadujeme, že to vyjde na zhruba 100 až 200 milionů korun. Budeme nyní hledat dotační tituly, které naštěstí jsou. Nejprve zažádáme o dotaci na přepracování projektu, posléze na samotnou stavbu. Uspět bychom mohli i s případným stěhováním knihovny, protože i na to existují dotační tituly,“ uvedl Jan Losenický a dodal, že samotná stavba by mohla začít na přelomu let 2025/2026.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru