Chomutov – O své úspory přišla 61letá žena z Chomutova, která naletěla slibům podvodníka vydávajícího se za lékaře působícího v Gaze.

 Vše začalo žádostí o přátelství na facebooku, kterou žena obdržela v září tohoto roku. Několikrát ji sice odmítla, ale nakonec díky vytrvalosti žadatele přátelství přijala. Ukázalo se, že ji to přišlo dost draho.

Osoba, která jí psala v češtině (vzhledem k chybám v textu zřejmě s využitím překladače) se jí představila jako lékař působící v Gaze. Začali spolu komunikovat prostřednictvím různých aplikací. „Lékař“ o sobě psal, že je vdovec, že má syna studujícího v Berlíně a že byl Organizací spojených národů vyslán do Gazy a bude zde působit jeden rok. „Během října, kdy došlo v Gaze ke zhoršení bezpečnostní situace, jí dotyčný napsal, že má strach o život a chce odtud odejít. Prý by chtěl přijet za ní a chtěl by s ní žít. Žena souhlasila a následně jí psal údajný lékařův nadřízený, jistý generál. Vyzval ji, že pokud chce, aby ho propustili ze služeb, musí uhradit 25 tisíc korun, což učinila a peníze zaslala na požadovaný účet," popsala první převod peněz policejní mluvčí Miroslava Glogovská.

Poté Chomutovanku znovu kontaktoval „lékař“ s tím, že musí zaplatit 75 tisíc za letenku pro něj.  Opět částku uhradila a bohužel i dalších několik částek, které z ní dotyčný vylákal pod dalšími záminkami. Například, že byl zadržen na slovenském letišti a je nutné zaplatit kauci nebo za právníka, který měl zadrženému lékaři pomoci…

Celkem takto neznámý pachatel postupně z důvěřivé ženy vylákal 488 tisíc korun, než jí došlo, že jde o podvod a obrátila se na policii.

 

Abyste se nestali obětí podobného podvodu, vždy zvažujte, zda přijmout nabízené přátelství od někoho neznámého na internetu. „Pokud s někým takovým komunikujete, buďte obezřetní, zvláště pokud se vydává za někoho ze zahraničí a slibuje vážný vztah," varuje policejní mluvčí. Mějte na paměti, že neznámý dokáže potencionální oběť „zpracovávat“ týdny i měsíce, předstírá intenzivní zájem o ni a nakonec přichází s požadavkem na zaslání peněz, což je ve skutečnosti od počátku jeho jediným cílem.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru