Psí park vyhrál loni v Litvínově na celé čáře. Je od podzimu hotový. Co zaujme letos? Foto: Dáša Wohanková
Most

Mostecko – Participativní projekt v Litvínově odstartoval přesně 1. ledna svůj třetí ročník. Veškeré informace lidé získají na webu litvinov-nasemesto.cz, v Mostě s projektem s názvem Hejbni Mostem začali už v roce 2020, letošní ročník je tedy již pátý. I zde mohou lidé vkládat své návrhy od prvního letošního dne.

V obou městech jsou navrhovatelé celkem aktivní a každoročně přicházejí se zajímavými návrhy. V Litvínově často docházelo k tomu, že některý z projektů na předních místech musel být přeskočen, protože v součtu s vítězem už na něj nezbyly peníze. Proto město přistoupilo k několika změnám – tou nejzásadnější je navýšení rozpočtu pro projekt. „Vzhledem k pozitivním ohlasům na koncept participativního rozpočtu ze strany obyvatel Litvínova navrhuje vedení města pro rok 2024 navýšení fondu participativního rozpočtu na 2,1 milionu korun, to je na více než dvojnásobek. Jedna osoba může podat maximálně tři návrhy. Nově není podání návrhu vázáno striktně na Litvínov jako bydliště navrhovatele, ale postačí, aby měl navrhovatel k Litvínovu vztah, například ve městě pracoval, vlastnil zde nemovitost a podobně," uvedl místostarostka Karel Rosenbaum. V předchozích letech byl pro participativní rozpočet vyhrazen 1 milion.

 

Na podzim se díky projektu Hejbni Mostem dočkaly nového hřiště i děti z dětského stacionáře v ulici F. Malíka. Foto: město Most

Rozpočet se navyšoval i v Mostě,  a tona 4 miliony korun s tím, že částka bude obdobně jako vloni rozdělena na dvě části: 700 tisíc korun je určeno pro projekty ve prospěch osob umístěných v pobytových zařízeních města Mostu (například domovy pro seniory) a 3,3 milionu korun pro občany města bez rozdílu. 

Zatímco v Mostě mohou lidé své návrhy vkládat na web do 15. února, v Litvínově na to mají lidé ještě o 2 týdny více. V obou městech budou následně komise posuzovat realizovatelnost a splnění podmínek u návrhů, pak se přistoupí k hlasování.  Mostečané budou pro své favority hlasovat po dobu 2 týdnů, a to od 1. do 15. března. V Litvínově budou jednotlivé projekty sbírat plusové i záporné body od 16. dubna do 15. května. Posléze se obě města pustí do realizace.

Původně byla představa měst taková, že se projekty stihnou zrealizovat ještě v témže roce, zvláště v Litvínově se ukázalo, že se to ne vždy podaří. Už z prvního ročníku stále není dokončené molo u Pilařského rybníka. Zhotovitel, který zakázku vyhrál ve výběrovém řízení, se údajně potýká se zdravotními potížemi. „Město situaci řeší, můžeme slíbit, že mola se Litvínovští dočkají," uvedl mluvčí města Petr Lenc. V letošním roce se bude také realizovat amfiteátr v Pietním parku. Jde o stavebně náročnější akci, u níž se musel nejprve vyhotovit projektová dokumentace. Stavět by se mělo začít hned na jaře.

 

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru