Ilustrační foto: e-deníky.cz
Most

Ústecký kraj – V souvislosti s případem prosincové střelby na Filosofické fakultě v Praze se i nadále policisté z Ústeckého kraje zabývají případy, kdy lidé tento útok buď schvalují, nebo vyhrožují jeho napodobením. Mezi nejčastější způsoby tohoto jednání patří právě aktivita na sociálních sítích, kdy se osoba zřejmě domnívá, že není trestně odpovědná.

V drtivé většině již došlo ke ztotožnění podezřelých osob a policisté proti nim zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání následujících trestných činů:

- schvalování trestného činu s trestní sazbou až do výše jednoho roku;
- nebezpečné vyhrožování s trestní sazbou až do výše jednoho roku;
- šíření poplašné zprávy s trestní sazbou až do výše dvou let;
- podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod s trestní sazbou až do výše dvou let.

Do dnešního dne policisté prověřují jedno přestupkové jednání a celkem dvacet výše uvedených trestných činů, přičemž v současné době jsou prováděny úkony trestního řízení a po zajištění všech důkazů bude rozhodnuto o dalším postupu dle trestního řádu. O případu, kdy útok schvaloval chomutovský středoškolák, jsme psali ZDE.

I nadále probíhají preventivní opatření, které jsme přijali ve vztahu ke školám a měkkým cílům, tedy místům s větší koncentrací osob.

„Od prosincové tragické události zadrželi kriminalisté již více než tři desítky kusů zbraní, kdy v několika případě se jednalo o zbraně expanzní a tzv. flobertky. Přestože tyto případy byť přímo nesouvisely s událostí na Filozofické fakultě, chceme tak poukázat na fakt, že lze jen těžko na první pohled rozeznat, o jaký druh zbraně se jedná," uvedla policejní mluvčí Pavla Mašínová.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru