Ilustrační foto
Most

Mostecko - Gertruda, též Irena, je pěkný zmetek. Jak už jste možná pochopili, právě tahle tlaková níže si pohraje s počasím. Momentálně se nachází nad Atlantikem, vyšší stovky kilometrů od portugalského pobřeží, ale brzy dorazí do Evropy. Do České republiky pošle teplejší vzduch od jihozápadu, aby vzápětí, s trochou pomoci od své kolegyně nad Skandinávií a tlakové výše nad Britskými ostrovy, teplejší vzduch od jihozápadu vyměnila za chladnější, původem arktický vzduch od severozápadu.

Navíc nebude šetřit se srážkami. Na severu Francie, v jižní části Beneluxu a na západě Německa to vypadá na 40 až 50 mm, v českých pohraničních pohořích i na více než 20 mm a v českém vnitrozemí na 5 až 10 mm.

Takže se nabízí otázka, jestli v Chomutově, Mostě, Teplicích, Ústí nad Labem, Žatci a kdovíkde ještě napadne 5 až 10 cm sněhu a jestli ano, jak to bude s teplotami? Trochu divočina, logicky.

Co se teplot týče:

16. ledna: Ranní minima kolem 0 až -4 °C. Odpolední maxima okolo -3 až 1 °C.

17. ledna: Ranní minima kolem -4 až -8 °C. Odpolední maxima okolo -4 až 0 °C.

18. ledna: Ranní minima kolem 2 až -2 °C. Odpolední maxima okolo -3 až 1 °C.

Kousek za hranicemi Ústeckého kraje, v kraji Středočeském, Plzeňském a Jihočeském, v noci na čtvrtek zřejmě padne hranice 8 °C. To znamená, že hranice mezi chladným a teplým vzduchem bude v zásadě kopírovat hranici mezi Ústeckým a Středočeským krajem. Čili posune-li se teplotní rozhraní malinko k severozápadu, všechno bude jinak. Nicméně to se nestane…

A co se srážek týče:

16. ledna: Do oběda sněhánky (ve všech polohách), pak už nic.

17. ledna: Hned po obědě, plus minus, dorazí Gertrudino (Irenino) srážkové pásmo. Do večera lze všude očekávat sněhové vločky, které se následně od jihu změní na dešťové vločky, nakonec i na vrcholech Krušných hor. A teď přichází na řadu varování, protože dešťové vločky a teploty lehce pod bodem mrazu (převážně mezi -1 až -2 °C) nejsou zrovna kompatibilní. Jinými slovy: Přes den napadne sníh, na který ve večerních hodinách „napadne“ mrznoucí déšť. Fakt super.

18. ledna: V nočních hodinách déšť, potom návrat ke sněžení. Někdy po 18. hodině veškerá srážková činnost ustane.

Škoda toho krátkodobého oteplení v hladině 850 hPa. Nebýt toho, sněhové vločky by byly sněhovými vločkami a svět by byl v pořádku. Alespoň trošičku.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru