Svah je podmáčený a velice nestabilní. Foto: Petr Marek
Most

Žiželice – Na konci loňského roku došlo k intenzivnímu sesuvu svahu pod komunikací I. třídy č. 27 v obci Žiželice, přes tuto obec ležící v údolí jezdí lidé z Mostecka do Žatce. Odhadem je v pohybu 90 tisíc m3 zeminy. O sesuvu jsme psali ZDE.

„Vedení obce zahájilo intenzivní jednání na řešení vzniklé přírodní havárie, která má dopad na místní obyvatele, vlastníky nemovitostí, historické památky, přírodu a také na místní dopravu. Z preventivních důvodů došlo k vyklizení barokní kaple a kamenného kříže, který byl v těsné blízkosti kaple. Dále došlo ve spolupráci s Povodím Ohře k úpravě koryta potoku Hutná. Neprodleně budou zahájeny práce na stabilizaci svahu v horním části sesuvu, odlehčení zalesněného svahu a řízené odčerpávání vod, které se ve svahu hromadí. Aktuálně se také zajišťuje přesun rozvodu elektřiny v místě sesuvu," uvedla v prohlášení starostka obce Žiželice Květa Panská.

Vedení obce důrazně žádá všechny, aby do místa sesuvu nechodili. „Svah je velmi aktivní a dochází k několika sesuvům současně. Svah je neustále monitorován. Za vedení obce děkuji za pomoc dobrovolníkům, odborníkům a zainteresovaným pracovníkům úřadů a také všem, kteří se aktivně podílejí na minimalizaci dopadů této havárie," dodala na závěr starostka. 

Trhliny v zemi pozorovali místní pod kaplí Navštívení Panny Marie už několik měsíců. Koncem roku se situace ale ještě zhoršila. Do pohybu se po vydatných deštích dal svah o délce téměř sto metrů. Někteří dávají sesuvy půdy do spojitosti s přípravami na zahájení stavby přemostění údolí. Most má odklonit dopravu z této obce. Kaplička je od serpentiny, u níž bude nový most začínat, vzdálená cca 225 m. Tuto domněnku negovala starostka obce již na začátku roku.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru