Cenu pro manažera roku v sociálních službách převzala Irena Opočenská, ředitelka litoměřického střediska Diakonie ČCE.
Most

ČR – Národní cenu za práci v sociálních službách v roce 2023 převzalo během slavnostního vyhlášení v sále Novoměstské radnice v Praze pět žen za svoji empatickou, obětavou a zejména profesionální péči o klienty sociálních služeb. Národní cenu Pečovatel/ka roku udělila již po jedenácté Diakonie ČCE společně s Asociací poskytovatelů sociálních služeb (APSS). Záštitu nad tímto oceněním převzala Eva Pavlová, manželka prezidenta ČR a Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Národní cena sociálních služeb Pečovatel/ka roku usiluje o zvyšování prestiže a společenského uznání klíčových profesí, jejichž potřebnost se neustále zvyšuje. Z pracovníků a pracovnic nominovaných klienty a jejich blízkými nebo kolegy a kolegyněmi vybrala oceněné odborná porota a veřejnost.

V sociálních službách pracuje v Česku přibližně 114 tisíc lidí, již nyní však mnohá zařízení hlásí jejich nedostatek. Počet osob závislých na péči se dle odhadů APSS v následujících 30 letech zvýší o 300 tisíc. Senioři budou v roce 2050 tvořit téměř třetinu (29 %) z celkové populace.

Pečovatel/ka roku 2023

Ocenění každoročně pořádá Diakonie ČCE, jeden z nejvýznamnějších poskytovatelů sociálních služeb v ČR, ve spolupráci s Asociací poskytovatelů sociálních služeb. Během slavnostního vyhlášení si cenu v kategorii terénních služeb odnesla Drahuše Řezníčková z Oblastní charity Červený Kostelec, která pečuje o klienty v horském terénu už přes třicet let. Vítězka kategorie pobytových služeb, Petra Baier, bohaté zkušenosti z péče o seniory v Domově pro seniory Chodov již předává i svým kolegům. Klienti oceňují skutečný zájem o jejich životní příběh i současné pocity. V kategorii sociální pracovník získala nejvíce hlasů odborné poroty Božena Kasiková. Výjimečná je především její odbornost a zkušenost a také laskavost, se kterou přistupuje ke každému klientovi.

„Pomáhající profese jsou mimořádně náročným povoláním, které vyžaduje vysoký stupeň odbornosti i velkou dávku citu a empatie. Lidé v nich pracující jsou opravdovými hrdiny našeho času, věnují totiž své srdce a energii druhým. Jejich úsilí je nedocenitelné a zaslouží si naši podporu a uznání,“ komentuje ocenění Hana Sklenářová, ředitelka Diakonie ČCE.

Manažer/ka sociálních služeb je z Ústeckého kraje

V samostatné kategorii manažer/ka sociálních služeb patří ocenění za loňský rok Ireně Opočenské, dlouholeté ředitelce litoměřického střediska Diakonie ČCE. Pod jejím vedením se během 30 let tato organizace rozrostla na největšího zaměstnavatele zdravotně postižených v severočeském regionu. Provozuje šest sociálních služeb, pět chráněných provozů a zaměstnává 200 lidí.

Cena veřejnosti

Z nominovaných v těchto kategoriích vybrala svoji favoritku také veřejnost, která hlasovala online v prosinci 2023. Nejvíce chytil za srdce příběh Jany Kurkové, která patří k zakládajícím členům Domácího hospice sv. Markéty ve Strakonicích. Již roky slouží nejslabším ze slabých – umírajícím v domácím prostředí, či tiší žal jejich blízkých. Aktivně se věnuje také osvětě veřejnosti k tématu umírání v domácím prostředí.

„Lidí, kteří pracují v sociálních službách, je potřeba si vážit, děkovat jim a šířit povědomí o jejich nelehké práci a poslání. Jsou zde pro ty, kteří potřebují pomoc a péči, pro ty, kteří s jejich podporou mohou žít kvalitní a důstojný život,“ říká Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR.

Ocenění se uděluje ve čtyřech kategoriích: terénní služby, pobytové služby, sociální pracovník a manažer roku. Veřejnost pak v online hlasování uděluje Cenu veřejnosti. 

Kategorie terénních služeb
Drahuše Řezníčková, Oblastní charita Červený Kostelec 

Kategorie pobytových služeb 
Petra Baier, Domov pro seniory Chodov


Kategorie sociální pracovník
Božena Kasíková, Židovská obec v Praze

Manažer/ka sociálních služeb
Irena Opočenská, Diakonie ČCE, středisko Litoměřice 

Cena veřejnosti
Jana Kurková, Domácí hospic sv. Markéty ve Strakonicích

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru