Foto: Policie ČR
Most

Ústecký kraj – Řešit nepříznivou finanční situaci, případně se chtít obohatit pojistným podvodem není vůbec dobrý nápad. I když se na první pohled může zdát, že jde o poměrně nevinnou záležitost, opak je pravdou. Za trestný čin podvodu totiž hrozí až několikaleté tresty.

„Lounští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality v poslední době intenzivně pracovali na případu čtyřčlenné organizované skupiny pojistných podvodníků. Celý případ začal u poznatku o možném zatajení informací pojišťovnám, jenž hospodáři důkladně prošetřili a zjistili, že se nejedná o běžný jednorázový podvod, ale o celou sérii pojistných podvodů se škodou převyšující 600 tisíc korun, za kterou nestojí jen jedna osoba," uvedl policejní mluvčí Jakub Mareš.

Obviněným je kladeno za vinu, že v průběhu dvou let, jakožto pojišťovací agent a spolupracovníci, vyhledávali klienty, se kterými uzavírali výhodné úrazové pojistné smlouvy. Lákali je na finanční odměnu v řádu několika tisíc korun s tím, že se vůbec nemusí starat o poplatky, vedení a ani trvání pojistné smlouvy. Jedinou podmínkou byla nutnost nahlášení fiktivního zranění příslušné pojišťovně.

„Nicméně tímto lstivým jednáním podvodníci získali veškeré potřebné informace, založili jménem klientů smlouvy u různých pojišťoven společně s bankovními účty, o kterých klienti ve většině případů ani nevěděli. Dle dosavadních informací se neostýchali stejná vymyšlená zranění nahlásit u vícero pojišťoven naráz a s penězi, jenž vymámili z poškozených společností neoprávněným pojistným plněním, si pak mohli nakládat podle svého. Získané finanční prostředky si dle kriminalistů měli rozdělit na odměnu pro klienty a zbylou část pro svou vlastní potřebu," popsal mluvčí.

0802podvody1 039ef

Foto: Policie ČR

Vyšetřovatel případu předložil tato zjištění státnímu zástupci, který vydal souhlas se zadržením čtyř zainteresovaných osob. „Provedené domovní prohlídky u obviněných odhalily více jak 600 tisíc korun a bezmála 200 amerických dolarů v hotovosti. Tyto peníze byly zajištěny pro účely trestního řízení. Nyní 44letý muž z Prahy, 44letá žena z Podbořanska, 42letý muž a 40letý muž, oba shodně z Chomutovska, čelí obvinění ze zločinu podvodu jako členové organizované skupiny. V případě uznání viny soudem dotyčným hrozí za tento sofistikovaný podvod až 8 let odnětí svobody," dodal na závěr Jakub Mareš.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru