Foto: Michal Hrdlička
Most

Žiželice – Na konci loňského roku došlo k intenzivnímu sesuvu svahu pod komunikací I. třídy č. 27 v obci Žiželice. Odhadem je v pohybu 90 tisíc m3 zeminy. V ohrožení jsou budovy, místní kaple, ale i doprava v obci. Psali jsme ZDE.

„Vedení obce zahájilo intenzivní jednání na řešení vzniklé přírodní havárie, která má dopad na místní obyvatele, vlastníky nemovitostí, historické památky, přírodu a také na místní dopravu. Z preventivních důvodů došlo k vyklizení barokní kaple a kamenného kříže, který byl v těsné blízkosti kaple. Dále došlo ve spolupráci s Povodím Ohře k úpravě koryta potoku Hutná. Neprodleně budou zahájeny práce na stabilizaci svahu v horním části sesuvu, odlehčení zalesněného svahu a řízené odčerpávání vod, které se ve svahu hromadí. Aktuálně se také zajišťuje přesun rozvodu elektřiny v místě sesuvu," uvedla v lednovém prohlášení starostka obce Žiželice Květa Panská.

Záchranné práce stále pokračují. „Nechali jsme udělat pod kaplí dvě žebra, těmi se odvádí spodní voda do potoka Hutná. Také se odlesnil sval, aby se odlehčil,“ popsala starostka.

0802zizelice2 423db

0802zizelice3 0b3e5

Odlesněný svah. Foto: Michal Hrdlička

Svah je přesto stále v pohybu. „Denně se sesunuje o 30 až 40 centimetrů k potoku. Snažíme se udělat mikropilotáže, aby nemovitosti nad svahem zůstaly zachovány,“ řekla Panská.

Současné změny počasí navíc způsobují, že spodní voda stoupá. „Ta žebra, která jsme nechali postavit, ale vodu perfektně odvádějí, takže se nám to daří regulovat,“ informovala Květa Panská.

Vedení obce má v plánu společně s odborníky postavit další odvodňovací žebro. „Vše ale záleží také na financích. Snažíme se shánět peníze přes různé dotační programy, od Krajského úřadu nebo z Ministerstva životního prostředí či Ředitelství silnic a dálnic,“ dodala na závěr starostka obce.

Trhliny v zemi pozorovali místní pod kaplí Navštívení Panny Marie už několik měsíců. Koncem roku se situace ale ještě zhoršila. Do pohybu se po vydatných deštích dal svah o délce téměř sto metrů.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru