Bude ještě zima? Ilustrační foto
Most

Most - Je těžké být druhým měsícem. Jste nejkratší a vedle sebe máte leden a březen, takže kolikrát nevíte, jestli to chcete nastudeno, nebo naopak: jako v roce 1929, kdy až na -42,2 °C, anebo jako v roce 1994, kdy až na 22,0 °C. Na druhou stranu, je fajn díky tomu být nejschopnějším ze všech měsíců, respektive mít na kontě největší rozdíl mezi absolutním minimem a absolutním maximem. Ale to je asi tak všechno.

Nejnižší kdy v Česku naměřenou teplotou je oficiálně -42,2 °C (Stecherův mlýn, 11. 2. 1929), avšak předpokládá se, že v mrazových kotlinách na Šumavě byla ještě větší zima. Jen o tom nevíme, protože jsme tam neměli meteorologické stanice. Ani v severozápadním Československu tehdy moc meteorologických stanic nebylo. Ta na Milešovce naměřila -26,1 °C, takže asi přituhlo.

K české historicky nejvyšší únorové teplotě lze dodat jen to, že i ona pochází z jižních Čech, konkrétně z Českého Krumlova. Severozápadní Čechy tenkrát jihozápadní proudění odsoudilo k inverzi, a proto například v Nové Vsi v Horách (725 m n. m.) měli až 12,4 °C, zatímco třeba v Doksanech (158 m n. m.) či v Kadani (322 m n. m.) se museli spokojit s nanejvýš 3,5 °C. A na sluneční paprsky tam samozřejmě mohli zapomenout.

Bída, ve smyslu slunce, nás nemine ani v nejbližších dnech. Ani nadprůměrné teplo…

9. února: Nejnižší ranní teploty kolem 8 až 4 °C. Nejvyšší odpolední teploty okolo 8 až 12 °C, ojediněle až 13 °C. Velká oblačnost, s výjimkou období mezi 13:00 až 16:00 (zhruba), kdy nepřekvapí polojasno. A v první polovině dne dešťové kapky.

10. února: Nejnižší ranní teploty kolem 7 až 3 °C. Nejvyšší odpolední teploty okolo 9 až 13 °C, na východě Rakouska a na západě Slovenska okolo 14 až 18 °C, teoreticky 19 až 20 °C (proto ten titulek). Velká oblačnost, přesněji: nebýt nízké oblačnosti (a mlh), která mnohde vydrží až do odpoledních hodin, tak by bylo i slunečno (sluníčko by prosvítalo vysokou oblačností). Srážky žádné.

11. února: Nejnižší ranní teploty kolem 8 až 4 °C. Nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 11 °C. Velká oblačnost, k tomu přeháňky. Dešťové. Všude.

12. února: Nejnižší ranní teploty kolem 7 až 3 °C. Nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 11 °C. Vyjasní se, naneštěstí až v pozdních večerních hodinách. Pršet nicméně nebude.

Dlouhodobá „předpověď“ (od 13. do 24. února) je všechno jenom ne zimní, čili to vypadá blbě. Zdá se, že ta dvoutýdenní epizoda (od konce listopadu do skoro poloviny prosince) skutečně byla vrcholem zimy 2023/2024.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru