Ilustrační foto: CC0
Most

Chomutov – Chomutovští kriminalisté evidují případ požití cukrovinek tzv. želatinových proužků s obsahem látky HHC. Mladistvé, které byla tato cukrovinka podána, o obsahu HHC látky nejenže nevěděla, ale musela být po jejím požití hospitalizována ve zdravotnickém zařízení.

Kriminalisté na případu usilovně pracovali, ale nakonec byl odložen, neboť HHC je v naší zemi zatím legální. Jde zatím o první letošní případ v našem kraji. Podle MUDr. Evy Patrasové, ředitelky z Odboru protiepidemického Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje, mají za rok 2023 evidováno v Ústeckém kraji 25 intoxikací kanabinoidy. Diferenciace na konkrétní látku HHC se dosud neprovádí.

Ústecká nemocnice – urgentní příjem, psychiatrie, toxikologie, neeviduje za leden 2024 intoxikaci zmíněnými látkami. „V loňském roce jsme hospitalizovali na našem oddělení tři děti intoxikované HHC, jeden případ se stal v červnu, dva v srpnu. Poslední intoxikaci kratomem u dítěte jsme v listopadu roku 2022," doplnila informace primářka dětského a dorostového odděleni s perinatologickým centrem Nemocnice Most MUDr. Marie Váchová. 

Zákazem prodeje produktů s obsahem HHC se zabývala vláda a minulý týden ve středu se shodla na dočasném zařazení HHC na seznam zakázaných látek, než bude tento seznam definitivně aktualizován. Jenže zákazníci se nyní snaží předzásobit, takže mezi lidmi bude i nadále k dostání dost produktů.

„Bohužel s produkty s obsahem HHC se můžeme setkat na trhu v různých formách např. jako cukrovinky ve formě gumových bonbonů. Prodávají se nejen v konopných automatech, ale také ve večerkách či online na e-shopech, tudíž si je může koupit kdokoliv jakéhokoliv věku. Látka HHC může mít silné a nežádoucí účinky. Může být nebezpečná, obzvláště pokud ji užije mladistvá osoba," uvedla policejní mluvčí Pavka Kofrová.

Protože tato látka není v rámci legislativy České republiky dosud nijak omezena, doporučují policisté rodičům, aby své děti poučili o její nebezpečnosti. „Po požití látek s obsahem HHC doporučujeme sledování dětí. Pokud se objeví příznaky jako ospalost, únava, závratě, tak kontaktujte lékaře,"  dodává MUDr. Marie Váchová.

 

1202pasky3 42184

1202pasky4 0a5e8

Foto: Policie ČR

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru