Ruka pacientky po voperování náhrady zápěstní kůstky. Foto: Krajská zdravotní
Most

Chomutov – Náhrada zápěstní kůstky vyrobená na míru – i tak může vypadat nejmodernější léčba v chirurgii ruky. Operace s využitím nejnovějších technologií byla úspěšně provedena i lékaři v Krajské zdravotní, konkrétně v Centru pro plánovanou chirurgii ruky a nohy chomutovské nemocnice.

Mezi jednu z nemocí zápěstí, při které může v různém rozsahu odumírat jedna ze zápěstních kůstek ruky, patří tzv. avaskulární nekróza Morbus Kienböck. Může se projevovat chronickými bolestmi, ztrátou funkce zápěstí, a tím pádem i omezením funkce celé ruky. Přesná příčina tohoto onemocnění nebyla dosud jednoznačně zjištěna. Mezi možné diskutované důvody se řadí předchozí úraz, vliv růstu, či cévní abnormality.

Doposud nejrozšířenější léčbou tohoto stavu v pokročilém stadiu je tzv. konzervativní léčba fixací a dlouhodobé užívání léků na bolest, avšak pokud není tato základní léčba účinná, přistupuje se i k chirurgickému řešení, na jejímž konci může být až odstranění odumřelé kosti, případně i dalších okolních částí zápěstí. Tento postup do značné míry řeší bolestivost vzniklého stavu, vede však k významným funkčním omezením zápěstí a ruky.

Implantát z 3D tiskárny. Foto: Krajská zdravotní

V Centru pro plánovanou chirurgii ruky a nohy chomutovské nemocnice na konci června loňského roku přistoupili při řešení zmíněného onemocnění zápěstí k unikátní operaci, kdy 23leté pacientce s pokročilým postižením zápěstní kůstky, voperovali náhradní kůstku v podobě implantátu, vytištěného z titanového prachu metodou 3D tisku. Jako vzor pro přípravu implantátu posloužila v tomto případě stejná kost pacientky na druhé, zdravé ruce. Po operaci pacientku čekalo několik týdnů fixace sádrovou dlahou, následně ještě dva týdny v ortéze, a poté cykly pravidelné rehabilitace.

„Dnes, půl roku po operaci, je pacientka zcela bez bolestí, a došlo u ní k obnově pohybu zápěstí, byť ne v plném rozsahu. Toto zlepšení jí pak dovoluje lépe a bezbolestně vykonávat každodenní aktivity“, shrnuje poznatky z uplatnění této moderní metody, která byla nyní úspěšně aplikována také v Krajské zdravotní, MUDr. Jiří Jurča, Ph.D., primář Ortopedického oddělení Nemocnice Chomutov.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru