Plzeňský sládek Martin Hložek, výčepní Lukáš Profeld a majitel Ondřej Brudna s oceněním Hvězda sládků. Foto: jip
Most

Osek – Když se řekne pivo a Osek, většina lidí si automaticky vybaví pivovar v areálu kláštera. Milovníci plzeňského piva nicméně míří o kousek vedle, do restaurace U Ondřeje Stropník Osek. Není tam dlouho. Otevřela teprve v červnu 2022. Hned nastavila laťku vysoko. Už první rok získala ocení Hvězda sládků a nyní ji potřetí obhájila.

„Stovky hospod o ocenění usilují, obhájit jej potřetí za sebou, to už něco znamená. Ocenění udělujeme pět let, je jen několik desítek hospod v Česku a na Slovensku, které obhájí každý rok a tato hospůdka dělá vše pro to, aby se zařadila mezi ty, které si drží nejvyšší úroveň," poznamenal sládek Plzeňského Prazdroje Martin Hložek.

Do Oseku přijel tentokrát předat ocenění osobně, při té příležitosti pokřtil společně s výčepním Lukášem Profeldem a majitelem restaurace Ondřejem Brudnou pípu. Jak jinak než pivem. „Pivo musí být vizuálně i chuťově naprosto v pořádku. Během roku přijde do hospody několik tajných kontrol. Dotyčný má speciální aplikaci, kde vše hodnotí a přidá i fotografie," vysvětluje Martin Hložek, když upíjí tzv. šnyt. „To je stará míra, fejeton už o tom psal Karel Čapek. Jsou hospody, kde se netočí třetinky, ale právě šnyt – do jedné třetiny pivo, do druhé třetiny krásná krémová pěna a třetí třetina sklenice je prázdná," vysvětloval sládek.

Štamgasti vědí, že od otevření restaurace pivo točí výčepní Lukáš Profeld. Foto: jip

Pro ilustraci natočil několik piv schválně špatně, aby bylo zřejmé, že i člověk, který není profesionál, může poznat, že není vše, jak má být. „Mezi nejčastější chyby patří špatně umytá sklenice – je mastná. Pak taky je to špatně dotáčené pivo – vrstvy pěny jsou okem pozorovatelné. Chybou je také to, když výčepní točí pivo příliš z výšky. To vše ovlivňuje výslednou chuť," dodává Martin Hložek s tím, že nejlepší kritici jsou ženy. Mají prý o deset procent více chuťových buněk.

A jak pít pivo tak, aby si jej host nejlépe vychutnal? „Pivo konzumujte hned, jakmile ho dostanete na stůl. Ale ne zbrkle. Pivo velmi rychle ovlivňují okolní podmínky. Po půlhodině už nemá takový říz. I proto, když víte, že nezvládnete půllitr vypít tak rychle, aby bylo pivo stále výborné, doporučuji objednávat šnyta," poradil Hložek.

Hospůdku U Ondřeje Stropník Osek v roce 2022 otevřel Ondřej Brudna, když se po 11 letech vrátil ze Švýcarska. Předtím studoval na mostecké Soukromé hotelové škole Bukaschool. „Celé jsme si to tu opravili a upravili sami. Otevřeli jsme v červnu 2022," potvrzuje Ondřej Brudna. Podle historických pramenů stál v tomto místě od roku 1754 hostinec patřící klášteru. Restaurace U Ondřej se může pyšnit ještě dalším zařazením do žebříčku, podle něhož si hosté často a rádi vybírají kam zajít. Najdete ji na Gastromapě Lukáše Hejlíka a přečíst si můžete i hodnocení, čím U Ondřeje zaujali

Na Mostecku a Teplicku se mohou oceněním Hvězda sládků chlubit také restaurace, hospůdky a bary U Kojota, Pivnice U jeptišek, Pivnice u Žižky, Plzeňka U Žejdlíků, Plzeňský restaurant (Most), Srdcovka Osada (Litvínov), Hospoda u Švagra, Knak Řetenice, restaurace Metropole, U Kozičky a Teplické výsluní (Teplice), restaurace Sokolovna (Proboštov) a restaurace Bunkr v Dubí.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru