Ilustrační foto: CC0
Most

Most – V týdnu dostala redakce E-Mostecko otřesné video zachycující dva mladé muže, jak si aplikují injekčně drogu do žíly. Za bílého dne a přímo na ulici v širším centru Mostu – v ulici Vítězslava Nezvala. Jaká je současná situace v Mostě? Zeptali jsme se policistů, strážníků i K-centra.

Bylo úterý, minutu před druhou hodinou odpoledne. Na WhatsApp dorazilo video pořízené v ulici Václava Nezvala. Na něm si dva mladí, čistě a slušně oblečení muži píchají drogu do ruky. Podělí se o jednu jehlu. „Přímo pod okny. Byli tak rychlí, že jsem nestihla ani zavolat policii,“ připsal k videu odesílatel.

Mladíci si dali drogu přímo pod okny domu. Video i foto má k dispozici Policie ČR. Foto: čtenář

Podle vedoucí K-centra, sociální služby Most k naději, Dagmar Jandové jsou některé lokality v Mostě drogovou problematikou extrémně zatížené: „Jedná se zejména o lokality, kde je vysoká koncentrace osob ohrožených sociálním vyloučením – např. dolní část ulice Budovatelů, ale i Dobnerova ulice a další.“

Mostečané tak bohužel mohou i za bílého dne být svědky takovéhoto chování. „Pokud občané potkají někoho, kdo si aplikuje drogu, můžeme doporučit se takové osobě vyhnout a obejít ji. Popřípadě kontaktovat policisty na lince 158 nebo strážníky na lince 156,“ radí mluvčí Policie ČR Václav Krieger, nicméně dodává, že policisté oznámení o aplikaci drog přijímají jen výjimečně. „Častěji dostáváme oznámení o podezření z distribuce drog, kterým se ihned zabývají kriminalisté mosteckého Toxi týmu,“ dodal Krieger.

Natočené video ukazuje také jistý paradox. Samotná aplikace drogy, a to i na veřejném prostranství, totiž není dle mluvčího police v České republice trestná. „Jiné je to v případě, že by policie přijela ještě předtím, než si dotyčný stihne drogu aplikovat, a má ji tedy u sebe. V tu chvíli se dopustí přestupku uvedeného v zákoně o návykových látkách. Když ji ale má už v sobě, nedopouští se ničeho,“ vysvětluje Krieger.

Injekční stříkačky se na hřištích nepovalují

Mostečané si také velmi často stěžují na to, že se po ulicích povalují použité injekční stříkačky. Většina lidí, a to i děti vědí, že v tu chvíli je nejlepší volat strážníky na linku 156, kteří ji seberou a uloží do speciálního boxu. Pro strážníky je velikou pomocí, když oznamovatel na místě na strážníky počká a ukáže jim přesné místo. „Od začátku roku 2024 evidujeme 72 událostí, kdy strážníci sebrali použitou injekční stříkačku, z toho bylo 54 na základě přijatého oznámení od občanů na linku 156.  Šest oznámení bylo od dětí, které velmi správně zavolaly na linku 156, nálezu se nedotýkaly a vyčkaly na místě do příjezdu strážníků. Ani jeden nález neevidujeme na dětském hřišti. V blízkosti základních škol byly nalezeny 4 injekční stříkačky, z toho 2 nalezla naše školní dohledová služba. Nejvíce nálezů injekčních stříkaček evidujeme v okolí bloku 100 na třídě Budovatelů, kde strážníci evidují od začátku roku 6 nálezů,“ uvedl Jaroslav Hrvol, ředitel Městské policie Most.

Zvlášť vede městská policie statistiku událostí asistentů prevence kriminality, kteří provádějí pěší hlídkovou činnost v sociálně vyloučených lokalitách. Vyhledávání injekčních střídaček je jejich běžnou pracovní činností.

„Asistenti prevence kriminality evidují od začátku roku 44 událostí, při kterých sebrali celkem 74 ks injekčních stříkaček. Nejvíce našli 6 stříkaček na jednom místě, za hotelem Domino. Také v případě asistentů prevence kriminality evidujeme celkově nejvíce nálezů použitých injekčních stříkaček v okolí bloku 100. Žádný nález nebyl na dětském hřišti,“ uvedla Veronika Loucká, manažerka prevence kriminality Městské policie Most.

S blížícím se teplým počasím se Městská policie Most, jako každý rok, zaměří na úklid použitých injekčních stříkaček na veřejném prostranství při pravidelné dubnové akci Jehla. Chce tím předejít možnému nebezpečí, kterému jsou vystaveny hlavně děti, ale také domácí zvířata. Při této akci strážníci, asistenti prevence kriminality a pracovnice školní dohledové služby prohledávají okolí škol, hřiště, sportoviště, parky, a to včetně parků v okolí bytových domů, a další místa, kam se lidé vydávají trávit volný čas s přicházejícím oteplením.

Držení drog pro vlastní potřebu je v České republice nelegální, ať se jedná o jakékoliv množství. Ilustrační foto: Policie České republiky

Jaká je situace na místní drogové scéně? To eviduje již zmiňované K-centrum. Podle jeho statistik je za poslední léta drogová scéna více méně ustálená. „Za K-centrum i za terén můžu říct, že mírný nárůst klientů zaznamenáváme, ale nejedná se o citelný růst. A to i díky sociálním intervencím, tedy prací všech preventivních i represivních složek realizujících protidrogovou politiku,“ podotýká Dagmar Jandová.

Nejčetnější skupinou tzv. problémových uživatelů drog jsou dle zkušeností pracovníků K-centra osoby mezi 25.-45. rokem, převládají muži. „Průměrný věk klienta je spíš 35 let,“ uvádí Jandová s tím, že nejčastější mezi narkomany v Mostě je užívání pervitinu, z legálních látek pak alkohol a tabák. „Trendem zejména u velmi mladých lidí je i HHC a další psychomodulační látky,“ uzavírá Jandová.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru