Foto: Petr Marek
Most

Žiželice – V prosinci 2023 se dal do pohybu svah v těsné blízkosti silnice I/27 v obci Žiželice. Ve vážném ohrožení se tak ocitla kaple, rodinné domy nad sesuvem a také zahrady, garáže a dvorky pod sesuvem, kde protéká potok Hutná. Malá říčka pod tlakem sesuvu uzavírá koryto a posouvá ho mimo původní trasu. Obec okamžitě zahájila záchranné práce. A jak to vypadá nyní?

„Obec v záchranných pracích pokračuje, preventivně vystěhovala kapli a odstěhovala památný kříž, dále nechala odlesnit celý svah a vybudovat dvě odvodňovací žebra pod kaplí, kterými se svádí voda ze svahu. Dnes se zahájily práce na dalších dvou žebrech pod rodinnými domy ve svahu. Ve spolupráci s ŘSD se zajišťuje vybudování dvou hlubokých vrtů nad sesuvem, ze kterých se bude dlouhodobě odčerpávat voda.“ informovala Lenka Mangová Mottlová, místostarostka obce.

Problémem kromě samotného sesuvu je také potok, který může hrozit rozlitím a tvorbou lagun. „Ve spolupráci s Povodím Ohře byl tok opakovaně obnovován, ale nyní už je třeba řešit průtok trvalejší úpravou koryta. Ta však vyžaduje koordinaci činností a prací v místě sesuvu a hlavně zajištění dostatečného množství financí na vlastní realizaci.“ sdělila Květa Panská, starostka obce.

Finanční možnosti obce jsou téměř vyčerpány, další stabilizace svahu už závisí na finanční podpoře ze strany Ústeckého kraje a Ministerstva životního prostředí. „Věříme, že nás Ústecký kraj a ministerstvo finanční podpoří a nenastane situace, kdy budou naši občané nuceni opustit své nemovitosti nebo řešit zatopení." dodala na závěr starostka.

O situaci v obci jsme psali například ZDE.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru