Genetika je neoddělitelnou součástí práce kriminalistů. Foto: PČR
Most

Most – Samotný začátek týdne započali studenti mostecké Střední školy technické odbornými přednáškami od policejních profesionálů ve svém oboru. Žáci získali v rámci výuky cenné a poutavé informace od policistů z krajského odboru kriminalistické techniky a expertiz. Studenti se seznámili se specifickými činnostmi, které jsou nedílnou součástí při objasňování trestných činů.

Posluchači doslova hltali slova přednášejícího policisty, jehož oborem je kriminalistická balistická expertiza. To je samostatná vědní disciplína, která se zabývá metodami a prostředky vyhledávání a zkoumání střelných zbraní a střeliva. „Z úst druhého kapitána se žáci dozvěděli informace o forenzní biologii a kriminalistické genetice. Ta zkoumá nalezené biologické stopy na místě činu za účelem jednoznačné identifikace jejich původce," dodal policejní mluvčí Václav Krieger.

Kladné ohlasy a aktivní přístup žáků vyvolala i přednáška o nauce, která sahá až do 19. století. Tou není nic jiného než identifikace osob zkoumáním otisků prstů a markantů v papilárních linií. „Daktyloskopie je oborem, který pomáhá vyřešit mnoho kriminálních případů," potvrdil Krieger.

Všechny prezentace byly velmi zajímavé a pro studenty přínosné. Těm se dostalo bližší povědomí o těchto specifických policejních činnostech a možná jim to pomůže při rozhodování o budoucím povolání.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru