Pohled na část centra Most z ptačí perspektivy.
Most

Most, Litvínov – Konečně to někdo s obnovou centra města myslí vážně. A to jak v Litvínově, tak v Mostě. V Litvínově se chystají vyhlásit architektonickou soutěž, s cílem vyřešit proměnu náměstí Míru včetně prostranství kolem kostela. V Mostě, s ohledem na velikost města, půjdou ještě dál – připravují mezinárodní soutěžní dialog pro rozvoj města.

Jen málokdo z obyvatel Mostu a Litvínova si uvědomuje, jak zásadní kroky obě města chystají. Po architektonických soutěžích v Litvínově opakovaně volá opozice. Doposud se uskutečnily dvě – podle vítězného návrhu se postavil nový most přes Mezibořskou ulici, který působí mnohem subtilněji než původní stavba. Druhý projekt, který vzešel z architektonické soutěže, je obřadní síň na litvínovském hřbitově. Ta se zatím přestavby nedočkala a navíc oproti vítěznému návrhu dozná zásadních změn.

Náměstí Míru s jeho okolím tak bude třetím projektem řešeným dle architektonické soutěže. „Potřebujeme centrum města upravit komplexně, aby bylo nejen krásné, ale i funkční. V Kostelní ulici je propadlá dlažba kvůli kanalizaci. Na náměstí pořádáme celoměstské akce, rádi bychom měli stálé pódium. Dále bychom potřebovali vyřešit bývalou fontánu, která má nelichotivou přezdívku..." vyjmenoval místostarosta Karel Rosenbaum část důvodů, proč město architektonickou soutěž chystá.

Protože jde o zásadní krok, shání město nyní urbanistu, který mu pomůže sepsat zadání. „Architektonickou soutěž chceme vyhlásit ještě letos," dodal Karel Rosenbaum.

V centru Mostu je množství naddimenzovaných veřejných prostranství i staveb. Řada z nich svému účelu dávno neslouží. Ne vše bude moci město ovlivnit, protože objekty nevlastní. Foto: Oldřich Hájek

V Mostě potřebují řešit širší centrum města. Než magistrát získá výsledný koncept, který má ovlivňovat vývoj středu Mostu po dlouhou řadu následujících let, čeká jej řada mezikroků. „Musíme si uvědomit, že město Most nemá v České republice srovnání. Celé vzniklo jako návrh na zelené louce, neprošlo historickým vývojem. Jsou tu ikonické budovy s obrovských potenciálem, jehož bohužel nikdy nebylo dosaženo. I tak má obrovský potenciál. Centrum Mostu snese srovnání jen na světové úrovni. A to s hlavním městem Brazílie, tedy městem Brasilia, které vzniklo v 60 letech," poznamenal na úvod architekt Jan Harciník. To je podle něj důvod, který přiláká do soutěžního dialogu zahraniční architektonické kanceláře.

Most dle architektů snese srovnání s hlavním městem Brazílie. Brasilia také vyrostla na zelené louce, byla vybudována v letech 1956–1961 brazilským prezidentem českého původu Juscelinem Kubitschekem. Foto: CC0

Architekt také upozornil, že Most se vymyká i rozlehlostí svého širšího centra: „Je fenomenální. Vejde se tam Václavské náměstí, Staroměstské náměstí i Karlovo náměstí, které je největší v republice." Právě Karlovo náměstí a jeho revitalizace bylo předmětem vůbec prvního soutěžního mezinárodního dialogu v Česku.

Co si ale pod tím soutěžním dialogem představit? Zapojení odborníků z celého světa, kteří pomohou Mostu získat vizi, jak má být jeho veřejný prostor s často již svému původnímu účelu nesloužícími budovami, řešen. „Budovy i prostranství jsou naddimenzované. Nikdy se nenaplnil cíl, že bude mít Most sto tisíc obyvatel. Potřebujeme tedy veřejný prostor upravit tak, aby odpovídal potřebám Mostečanů," podotknul architekt. 

Studie se má zaměřit hlavně na řešení nevzhledných veřejných prostranství. 

Než se v zimě vyhlásí samotná soutěž, potřebuje znát město požadavky institucí a organizací ve městě, které tu působí, samotné veřejnosti, která má o své město zájem, i vlastníků nemovitostí. Protože půjde o náročnou akci, jako první musí město vybrat organizátora. „Musí mít znalosti jak právní, tak odborné z pohledu architektury. V Česku není příliš firem, které s takovouto náročnou akcí mají zkušenosti," podotknul Jan Harciník. Město má pro organizátora vyčleněno cca 5 milionů korun.

V červnu roku 2025 se v Mostě uskuteční mezinárodní konference, následně bude přes léto probíhat soutěžní dialog a na přelomu roku 2025/2026 budou vyhlášeny výsledky. „Získáme realizovatelný návrh revitalizace centra města. Kdybychom chtěli opravit vše, co je potřeba, nikdy na to nebudeme mít dostatek prostředků ani času. Díky stanovené strategii budeme vědět, co je pro město zásadní a jak máme směřovat jeho vývoj," uvedl primátor Mostu Marek Hrvol. Studie bude podkladem pro aktualizaci územního plánu, ale i designmanuálem pro veřejné prostory.

Chystaný soutěžní dialog není podle vedení města důvodem pro odložení rekonstrukce Repre.

Přes bohulibý záměr stojí vedení města pevně na zemi, neočekává, že se majitelé soukromých nemovitostí pustí okamžitě do renovace budov podle přání vítězného návrhu. „Proto se v soutěžním dialogu musíme soustředit hlavně na veřejný prostor," uzavřel primátor.

 

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru