Letošní laureáti ocenění Osobnost Ústeckého kraje. Foto: Ústecký kraj
Most

Ústecký kraj – V prostorách Zahradního domu a galerie Teplice se konalo slavnostní vyhlášení výsledků čtenářské ankety Osobnost roku 2023 Ústeckého kraje. Nad projektem převzal záštitu hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller.

Jan Schiller společně s radní pro školství, mládež a tělovýchovu Jindrou Zalabákovou a předsedou výboru pro kulturu a památkovou péči Vlastimilem Skálou předal oceněným certifikáty za přínos pro rozvoj regionu. Ocenění se udělovalo v těchto hlavních kategoriích – v kategorii podnikání a management, veřejná sféra, kultura, sport a dobrý skutek.

Ocenění v kategorii dobrý skutek si domů přivezli například také provozní operátoři skupiny ORLEN Unipetrol Litvínov, konkrétně Petr Schůt (hlavní zachránce), Michal Švarc, Libor Štírek, Filip Koželuh a Miroslav Viktora, kteří duchapřítomně zachránili život svému kolegovi na pracovišti, když pohotově zasáhli při jeho náhlé srdeční slabosti.

Svého zástupce má Most i v kategorii sport, kde si ocenění převzala Dominika Píšová, pamětnice všech devíti titulů mistra ČR v házené žen, reprezentantka ČR. Základní stavební kámen hegemona české házené, když Most vyhrál devět titulů za sebou! Jako brankářka mosteckých Černých andělů ukončila vloni kariéru, vdala se, nicméně v letošní sezoně se při personální nouzi vrátila pomoci svému milovanému klubu.

V kategorii veřejná sféra si ocenění vysloužila mimo jiné MUDr. Marie Váchová – primářka Dětského a dorostového oddělení s perinatologickým centrem v mostecké nemocnici, které je jedním z 12 superspecializovaných pracovišť v ČR a zabezpečuje neonatologickou péči o novorozence všech váhových kategorií. Jeho součástí je i banka mateřského mléka. Spolupracuje s neziskovou organizací Nedoklubko a významně se podílí na prosazování moderních trendů v oboru.

V oblasti kultury se ocenění dočkal i Petr Petrik, ředitel Městské knihovny Most, který za svou kariéru prošel pozicemi zvukaře v Divadle pracujících, společníka a jednatele Rádia Most, společníka a jednatele ve společnostech PROMOMEDIA a Gama media. Se svými kolegy systematicky vytváří z městské knihovny místo setkávání, stejně dobře si vede i při propagaci kina Kosmos, planetária a nově také hvězdárny Hněvín.

Hlasovalo 2 707 čtenářů, kteří rozdělili své hlasy mezi 25 laureátů. Absolutně nejvyšší počet hlasů získalo Salesiánské středisko Štěpána Trochty z Teplic, které se už přes třicet let stará o mladé lidi na okraji společnosti. Vloni se Salesiáni pustili do velkého díla – vybudovat ze staré ruiny v Trnovanech Živý dům. Za pomoci sponzorů se jim to podařilo a letos 20. června bude zařízení slavnostně otevřeno.

Kompletní seznam oceněných: 

oblast sport:

Zdenko Frťala – trenér FK Teplice; Tomáš Hrubý – generální manažer basketbalistů Slunety Ústí nad Labem; Simona Kubova (Baumrtová) - olmypionička a držitelka šesti českých plaveckých rekordů; Anna Pechová – oceněna za výstup na Kilimanjaro, přestože se léčí s roztroušenou sklerózou; Dominika Píšová (Müllnerová) – reprezentantka ČR v házené.

oblast veřejná sféra:

Lukáš Bartoň – starosta obce Modlany; Jan Lacina – dlouholetý ředitel Střední průmyslové školy a Vyšší odborné školy v Chomutově; Irena Opočenská – ředitelka litoměřické Diakonice ČCE; Karolína Wankovská – ředitelka charity Litoměřice a MUDr. Marie Váchová z mostecké nemocnice.

oblast kultura:

Pavel Kreml – malíř a grafik; Dagmar Kučerová – předsedkyně Svazu knihovníků, Jiří Antonín Trnka – ředitel Činoherního studia v Ústí nad Labem a Městského divadla v Děčíně; Eva Stieberová (Pecková) – novinářka; Petr Petrik – ředitel Městské knihovny Most.

oblast dobrý skutek:

Nadační fond FK Teplice; Nstržm. David Novotný – OHS Děčín; Petr Schůt, Michal Švarc, Libor Štírek, Filip Koželuh a Miroslav Viktora – provozní operátoři skupiny ORLEN Unipetrol Litvínov; Salesiánské středisko Štěpána Trochty a učitelka českého jazyka v Centru humanitární pomoci v Teplicích Alice Vondráková.

oblast podnikání a management:

Ing. Tomáš Minařík

Předseda Sociálních a zdravotních služeb Teplice, z.s. se manažersky zasloužil o vybudování pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením a s poruchou autistického spektra o kapacitě 12 lůžek, které slouží klientům od února 2023. Připravuje i další záměry pro tyto cílové skupiny (Suché, Bukov), k nimž od zřizovatele, jímž je Ústecký kraj, obdržel kladné stanovisko.

Martin Hausenblas MBA

Ústecký patriot, mecenáš a podnikatel získal za rok 2023 cenu profesorky Jiřiny Jílkové, která oceňuje osobnosti za mimořádný přínos pro rozvoj Ústeckého kraje v oblasti inovací. Ocenit je třeba i jeho dlouhodobou podporu talentů a zainteresovanost při vyjednávání trasy vysokorychlostní trati v Ústeckém kraji.

Jan Rössler, student UJEP

Společně se svým otcem vloni vytvořili aplikaci Můj strážník. Je primárně určená široké veřejnosti pro případ nouze. Díky ní uživatel lehce zjistí, jaká konkrétní obecní policie v dané lokalitě slouží. Vše funguje na základě přesného zjištění polohy mobilního zařízení a srovnání katastrálního územního celku obcí.

Společnost Ventos Energy Solutions

Firma zvítězila v soutěži Inovačního centra Ústeckého kraje v kategorii Malých a středních podniků za uplynulý rok. Úspěšná byla její průmyslová sušárna pro širokou škálu použití nejen v potravinářském průmyslu, která využívá odpadního tepla z výroby a disponuje nejlepšími tepelně technickými parametry provozu.

František Zykan

Se stal regionálním vítězem soutěže EY Podnikatel roku 2023 v Ústeckém kraji. Konstrukce pro světelné instalace, které jeho firma Area Four Industries vyrábí, jsou součástí největších koncertních show po celém světě (Rolling Stones či Metalica). Výrobní závody má v Česku, USA, Itálii a Číně a kanceláře v Německu, Nizozemsku nebo Singapuru.

 

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru