Díky participativnímu rozpočtu vzniklo i hřiště pro děti z dětského stacionáře v ulici F. Malíka v Mostě. Foto: město Most
Most

Most – Vybrat projekty, do kterých bude město nebo vesnice investovat peníze a čas. Anebo pomoci rozhodnout mezi prioritami, které volí sama radnice. Takzvané participativní rozpočty, které umožňují zapojovat občany do dění v obcích a rozhodovat, jsou v Česku na vzestupu. Letos by v jejich rámci mohli občané rozhodnout o využití více než 150 milionů korun. Potvrzuje to skupina koordinátorů participativních rozpočtů, start-up Munipolis a Národní síť zdravých měst, jejichž setkání dnes, tedy ve čtvrtek 23. května, hostí Most.

Tradice participativních rozpočtů přitom není v Česku tak dlouhá, jak by se mohlo zdát. První obce s nimi začaly pracovat teprve v letech 2012-2014. V posledních pěti letech však začaly růst na popularitě. Munipolis, jedna z hlavních platforem, přes kterou se participativní rozpočty v obcích realizují nejčastěji, hlásí již druhý rok v řadě meziroční nárůst o 17 %.

Podle jejích odhadů by se tak v Česku letos mohlo ve zhruba stovce projektů rozdělit dohromady přes 150 milionů korun. U těch největších akcí občané rozdělí vyšší jednotky milionů, zapojují se však i menší obce, které chtějí občany vyřešit investice kolem stovky tisíc korun.

Jeden z projektů, který se ucházel v letošním participativním rozpočtu Hejbni Mostem o přízeň hlasujících v Mostě. Zdroj: Hejbni Mostem

Využití peněz je i letos velice různorodé – dle projektů, které postoupily k hlasování –  evergreenem je inovace městských hřišť a sportovišť, ale najdou se i projekty jako venkovní taneční parket či psí louka. „Doslova platí, že velikost obce nebo síla její ekonomiky není pro uspořádání participativního rozpočtu nijak určující. Z Česka máme za poslední roky celou řadu příkladů, kdy se i v poměrně skromných akcích podařilo realizovat projekty, které občanům výrazně vylepšily kvalitu života,“ vysvětluje Martin Roučka, který v Munipolis působí jako specialista na participativní rozpočty. „Know-how, které české obce mají, má navíc doslova světové kvality. A vděčí za to především specialistům z jednotlivých samospráv, kteří se nebojí vydupat příležitosti často doslova z popela.“

Mostecké setkání chce vytyčit společný postup participujících měst a vesnic

A právě takzvaní koordinátoři participativních rozpočtů – tedy zaměstnanci obecních úřadů a magistrátů, kteří mají jejich realizaci na starosti – se letos sejdou v severočeském Mostě, který se stal hostitelem již druhého ročníku této akce. Štafetu přebral po městské části Ostrava-Jih. Cílem letošního setkání zhruba padesátky specialistů bude sdílení dobré praxe nebo ladění kampaní, které by přilákaly k přerozdělování peněz co největší množství hlasujících.

„Platí, že co participativní rozpočet, to originál. V mnoha věcech se od sebe však můžeme učit. A hlavně dodat odvahu těm, kteří s rozdělováním peněz za pomoci občanů teprve začínají,“ zmiňuje Jitka Hejduková, která stojí již za několika ročníky participativních akcí právě v Mostě.

„Význam našich akcí roste především v době, kdy řada samospráv sahá k úsporným opatřením a potřebuje investovat peníze efektivně. V takovém případě by spolurozhodování ze strany občanů rozhodně nemělo chybět.“

Účastníci však budou diskutovat také o dalším společném postupu v oblasti participativních rozpočtů. Společným cílem je vytvořit platformu, ze které by začínající města mohla čerpat rady, jak z participací začít a jak správně nastavit její procesy. 

Je skvělé, že se po České republice najde tolik aktivních radnic, které se nebojí zapojit svoje občany do  rozhodování o podobě místa, kde žijí, pracují či tráví volný čas. Ve Zdravých městech roste popularita participativních rozpočtů každým rokem – dokonce se osvědčilo jejich využití i v prostředí škol, což v praxi ukazují například Brno či Praha 10, zmiňuje Radka Švíková z Kanceláře Národní sítě Zdravých měst ČR. 

Na příkladech zrealizovaných projektů z předchozích let lákají k hlasování do aktuálního ročníku ve Zlíně. Zdroj: Tvoříme Zlín

Participativní rozpočty občané chtějí

Že by se jednalo o krok správným směrem ostatně demonstruje i rostoucí obliba participativních rozpočtů mezi samotnými občany. U obcí, kde mají tyto akce historii, se daří do hlasování zapojit až 50 % ze všech aktivních občanů – tedy těch, kteří jsou ochotni chodit k volbám. Průměr pro celé Česko pak loni stoupl na 20 %.

Z dlouhodobých dat, které má k dispozici Asociace moderně komunikujících samospráv, zároveň vyplynulo, že realizace participativního rozpočtu výrazně pomáhá k utužení důvěry mezi vedením obce a občany. Více než 2,5× zvyšuje zájem o dění v obci. Možnost zapojovat se do dění a zároveň realizovat projekty, na kterých občanům záleží, patří zároveň ve vesnicích i městech dlouhodobě mezi 10 největších občanských priorit, které AMKOS každý rok mapuje.

Top participace v Munipolis

·         Největší počet hlasujících: Most 2024 – 3580 hlasů

·         Největší rozdělovaný rozpočet: Zlín 2023 – 7 milionů korun

·         Nejmenší obec s největším rozpočtem: Žleby (1400 obyvatel) – 500 tisíc korun 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru