Foto: Ilona Kaulfuss
Most

Moldava – Vedení obce Moldava se znovu pokusí prodat objekt nádraží. Zastupitelé revokovali usnesení z roku 2022, kterým bylo rozhodnuto o prodeji budovy za cenu 7,5 miliónu korun. Obec před dvěma roky nabídla k prodeji pozemek p.č. 142 o výměře 1644 metrů čtverečných, jehož součástí je budova nádražní stanice Moldava v Krušných horách. Prodej, proti kterému se tehdy postavila řada příznivců Moldavské horské dráhy, ale úspěšný nebyl.

O koupi nádraží sice projevili zájem investoři, kteří zde chtěli vybudovat hotel nebo zařízení apartmánového typu. Narazili ovšem na nedostatečné dispozice pozemku, které neumožňují vybudování odpovídajících parkovacích ploch pro hosty a personál. A přestože byla budova nádraží nabízena poměrně dlouhou dobu, investoři o samostatnou budovu ztratili zájem.

Zastupitelé proto na letošním květnovém zasedání odsouhlasili, že obec nabídne k prodeji společně s nádražím i přilehlý pozemek p.č. 875/12 o výměře 664 m2. Ten je v katastru vedený jako jiná plocha. Rozšíří celkovou kapacitu nemovitosti a umožní vybudování parkovacích ploch. Pozemek bude nabízený v elektronické aukci pouze jako celek s nádražní budovou za celkovou cenu zhruba 8,273 miliónu korun.

Z historie

Budovu moldavského nádraží koupila obec od Správy železnic v roce 2016. V roce 2019, vzhledem k vysokým nákladům na údržbu, rozhodlo zastupitelstvo o jejím prodeji. Zájemce se nenašel. Budova je na seznamu kulturních památek. Stojí na trati, která vede z Mostu do Freibergu a je známá také jako Teplický Semmering. Navazují na ní přímé spoje z Děčína, Ústí nad LabemTeplic. Už několik let se jedná o dostavbě osmikilometrového úseku, který by znamenal obnovu propojení Moldavy s Freibergem.

Nádražní budova na Moldavě patří k nejrozsáhlejším historickým drážním objektům v Čechách. Rozkládá se na ploše 1361 m2. Obec v roce 2019 sice plánovala její revitalizaci, a dokonce obnovení restauračního provozu, který tu měl tradici už od 19. století. Jedním ze záměrů bylo rovněž vytvoření prostor pro drobnou řemeslnou výrobu. Na nákladné opravy nádraží pomohl obci spolek Nadačního fondu Moldavská dráha / Teplický Semmering sehnat dotaci ve výši 50 milionů korun. V roce 2021 však zastupitelé neschválili přijetí dotace. Obávali se, že obec nedokáže splnit dotační podmínky.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru