Studenti s novináři probírali, co obnáší práce žurnalisty. Foto: archiv 4. ZŠ Václava Talicha v Mostě
Most

Most – Moderátor a dva redaktoři přinášejí každý den aktuální informace z Ústeckého kraje. Jitka Fárová – bývalá reportérka TV Nova a současná redaktorka on-line deníku e-Lounsko a e-Žatecko, Ivo Brániš – moderátor České televize, a sportovní redaktor deníku Mostecka Václav Veverka, se přišli podělit o novinářské zkušenosti se žáky 4. Základní školy Václava Talicha v Mostě.

Ve čtyřiceti nabitých minutách se účastníci besedy dozvěděli, co taková profese obnáší. Žáci byli seznámeni například s denním režimem redaktora, ověřováním informací při zpracování reportáže, ale také i kuriózních živých vstupech, které zažili. Do debaty se zapojili i mladí redaktoři naší školy, kteří vydávají školní noviny.

Jak poznám, co je pravda nebo lež? „Informace si musíte ověřovat ze dvou či více zdrojů. Máte zdroje jako jsou ministerstva, krajské úřady atd., to jsou instituce, které by měly říkat pravdu. Stěžejním bodem jsou například tiskové zprávy,“ řekla Jitka Fárová a její slova potvrdil kolega Ivo Brániš. „Souhlasím, že novinářským pravidlem je vždy mít ověřené informace z několika zdrojů. Pokud to jde, nejlépe ze tří.“

Přišlo také na dotazy budoucích redaktorů například, jak se redaktoři dostali k této práci? „Začínal jsem v regionální televizi jako kameraman, produkční, a nakonec jsem se dostal zpoza kamery před ní. Je to práce zajímavá, každý den přichází něco nového, nabídku reportáží si můžete připravit, ale během dne se situace může změnit. Je to takový každodenní adrenalin,“ uvedl moderátor České televize Ivo Brániš.

Poněkud jinak se k profesi dostala redaktorka deníku e-Lounsko Jitka Fárová. „Já jsem se k natáčení dostala přes pracovní úřad, protože jsem vystudovala vysokou školu a neměla jsem zaměstnání. Zahlédla jsem inzerát, že studio, které natáčí pro TV Nova, hledá produkční. Takže jsem si říkala, že nemám co ztratit, proto jsem se rozhodla, že tam půjdu. Na pohovoru mi řekli, že je to nějaký překlep a že hledají reportéra, takže jsem dostala do ruky mikrofon, zkusila to a byl ze mě reportér devatenáct let.“

Sportovní redaktor deníku Mostecka měl podobný příběh. „Stejně jako Jitka jsem po vysoké škole skončil dva měsíce na úřadu práce, pak se naskytla příležitost, že v Ústeckém deníku hledají redaktora na pozici kultury a zdravotnictví. Bylo to akorát v době, kdy odcházela paní na mateřskou dovolenou. Na uvolněné pracovní místo jsem se přihlásil a ve výběrovém řízení uspěl. Přijali mě s tříměsíční zkušební dobou a jsem v deníku již devatenáct let. Aktuálně zastávám pozici sportovního redaktora.“

Vašek Veverka začínal v Mosteckém deníku jako kulturní zpravodaj, řadu let se ale věnuje sportovní žurnalistice. Foto: archiv 4. ZŠ Václava Talicha v Mostě

A jak vlastně začíná váš den? „Ráno, když vstanu, tak úplně automaticky otevřu počítač a podívám se na stránky Novinek, České tiskové kanceláře, Deníků a projedu aktuální informace z regionu. Pro regionálního redaktora je důležité mít všeobecný přehled,“ uvedl moderátor České televize.

Trochu odlišný systém má redaktorka e-Lounska Jitka Fárová „Témata si připravuji den předem. A pak reaguji na další aktuální situace, která se v průběhu dne stanou – například požáry, nehody a kooperativně na sdíleném kalendáři s kolegy.“

„Já to mám jako Jitka – jsem spíše večerní pták. Práci si připravuji večer. Druhý den mám články v papírové verzi, pak to začnu dotvářet a návazně sleduji systém, který propojuje deníky v celé republice. Když vložím článek do systému, tak kolega na druhé straně republiky ihned o něm ví, například Most hraje házenou s Ostravou,“ doplnil Václav Veverka.

„Jsem rád, že si udělala trojice novinářů čas, aby se sešla v jeden čas na jednom místě a hlavně ukázala, jak je novinářská práce náročná,“ uzavřel ředitel školy Aleš Jaroš.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru