Květy vlčích máků kam jen oko dohlédne. Na výlet se klienti Energie o. p. s. velmi těšili a počasí jim vyšlo ideálně. Foto: jip
Most

Vršany – Nevšední výlet si ve čtvrtek dopoledne užili klienty Chráněné dílny Energie o. p. s. z Meziboří. Těžaři ze společnosti Sev.en Česká energie vyslyšeli jejich přání, aby mohli svá krásná mýdla rozvonět lučními květinami. K tomu se ukázala jako naprosto ideální lokalita zrekultivované Slatinické výsypky. V těchto dnech je nádherně rozkvetlá nejen krvavě rudými máky. 

Natrhané květy v dílně usuší, aby jimi mohli ozdobit vyráběná mýdla. Klientům se kromě sběru květin naskytl nevšední pohled na dva zcela rozdílné světy – na jedné straně trhali květy na rekultivované pláni, kde se dříve uhlí těžilo, na straně druhé hleděli do lomu, kde se stále těží. Zvláště muže fascinovala veškerá technika a přepravní pásy, které mohli zahlédnout. 

Na jedné straně louka plná vlčích máků... 

... na straně druhé stále funkční lom Vršany. Zajímavý kontrast světů. Zvláště muži projevili velký zájem o stroje, které mohli, byť z dálky, zahlédnout. Foto: jip

„Slatinická výsypka je příkladem úspěšné rekultivace. Místem, kde se dříve těžilo uhlí, ale které se plně vrátilo přírodě. Dnes je tu nejen les, ale také kvetoucí louka. Bývalý lom by tu nikdo nehledal. Výrobky chráněné díly Energie o.p.s. využíváme, dává nám proto smysl, že budou mýdla zdobena právě květinami z našich rekultivací. To, že je výlet na rekultivační louky pro klienty Energie také skvělou terapií, je přidaná hodnota celého projektu,"  říká Eva Maříková, mluvčí skupiny Sev.en Česká energie.

Díky společnému projektu s Energií, o.p.s. se může prohloubit povědomí veřejnosti o kráse a rozmanitosti přírody na rekultivacích. Znamená ale i smysluplnou aktivitu pro osoby se zdravotním postižením, které jsou zaměstnány v chráněných dílnách Energie, o.p.s..

„Tato spolupráce demonstruje, jak může inovativní přístup k obnově průmyslových ploch přinést reálné výhody nejen pro životní prostředí, ale i pro komunitu," dodává Šárka Švejkarová, ředitelka ENERGIE o.p.s.. „Sběr vlčích máků a dalších květin pro výrobu našich mýdel nejenže je skvělým příkladem ekologické obnovy, ale také poskytuje našim klientům jedinečnou příležitost trávit čas v přírodě, což jim přináší velkou radost a pocit uvolnění. Je to pro ně zajímavá zkušenost a možnost poznat něco nového."

Usušené květy budou zanedlouho zdobit v chráněných dílnách vyrobená mýdla. Foto: jip

Sbírání květů bylo vítaným zpestřením všedních dní. Foto: jip

Mýdla z chráněných dílen Energie o. p. s. odebírá Sev.en Česká energie i pro své klienty a obchodní partnery. Foto: Energie o. p. s. 

Skupina Sev.en Česká energie podporuje chráněné dílny a klienty Energie o.p.s. dlouhodobě a jejich výrobky distribuují jako dárky pro své klienty a byznysové partnery. Nyní bude mít skupina mýdla s příběhem na míru, s květinami, které pocházejí z jejich rekultivací.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru