Ilustrační foto: CC0
Most

Mostecko – Máme tu třiadvacátý pátek roku 2024, takže žádné zdržování a rovnou k věci:

7. června (obyčejný den):

Slunečno, respektive ráno se někde ukáže mlha nebo nízká oblačnost, dopoledne (skoro) všude jasno, odpoledne trochu kupovité oblačnosti s tentokrát mizivou šancí na bouřku a večer zase jasná obloha plná hvězd, i když ne tolik, protože za chvíli máme letní slunovrat. Nejvyšší odpolední teploty okolo 19 až 23 °C.

8. června (Světový den oceánů):

V nočních, ranních a dopoledních hodinách žádná oblačnost, po obědě nějakej ten cumulus (cumulonimbus neboli bouřka na 90 % ne), potom se přechodně vyjasní a nakonec se „zatáhne" vysokou oblačností. Nejnižší ranní teploty kolem 12 až 8 °C a nejvyšší odpolední teploty okolo 21 až 25 °C.

9. června (obyčejný den):

Po půlnoci se všechna vysoká oblačnost vytratí a do osmé až deváté hodiny nebude na obloze ani mráček. Ale potom ano. Nejdříve nad Krušnými horami, později i jinde. Půjde, stejně jako v minulých dnech, o převážně kupovité mráčky a teoreticky by některé mohly povýšit na cumulonimby. Dále v Čechách, na Moravě a ve Slezsku podle všeho sprchne (bouřka sem, bouřka tam), tak třeba se nakonec všechno posune o trochu víc na západ a... Nejnižší ranní teploty kolem 19 až 23 °C a nejvyšší odpolední teploty okolo 15 až 11 °C. Pardon, obráceně.

10. června (obyčejný den):

V celodenním průměru polojasno, nebudeme-li počítat dozvuk případné noční bouřkové činnosti, tak beze srážek. Nejnižší ranní teploty kolem 14 až 10 °C a nejvyšší odpolední teploty okolo 19 až 23 °C.

Na závěr příznivá zpráva pro nemalé procento lidí: Pod ochrannými křídly Atlantiku (chladnějšího oceánského vzduchu) budeme minimálně do 20. června (soudě dle výstupů numerických modelů). Že by letošní červen nepřinesl ani jeden tropický den? Na západě Turecka ve čtvrtek naměřili až 43 °C, i ve Španělsku bylo až přes 40 °C, takže si asi nemáme na co stěžovat.

Přesně před deseti lety, 8. června 2014, by se nám nějaký oceán hodil, protože bylo horko. Například v Teplicích měli až 33,5 °C, podobně jako v Doksanech (33,1 °C) anebo v Ústí nad Labem (32,8 °C).

Naopak před dvaašedesáti lety, 8. června 1962, byla příšerná zima, alespoň co se ranních teplotních minim týče: 1,8 °C v Děčíně, 1,3 °C v Doksanech, 0,8 °C ve Varnsdorfu...

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru