Ilustrační foto: CC0
Most

Ústí nad Labem – S ojedinělým projektem pro ženy kuřačky ve věku od 30 do 60 let přichází Neurochirurgická klinika v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Špičkové pracoviště Krajské zdravotní, které spolupracuje s nejvýznamnějšími světovými kapacitami po celém světě, začalo nabízet preventivní vyšetření k vyloučení aneurysmatu, mozkové výdutě. Včasné ošetření prokázaného aneurysmatu je nejlepší prevencí krvácení při jeho prasknutí, které může končit i smrtí.

Ženy z inkriminované skupiny se tak nově mohou přihlásit na klinice v ústecké Masarykově nemocnici k vyšetření, které nebezpečí prasknutí mozkové výdutě u kuřaček eliminuje.

„Náš projekt navazuje na výsledky studie, kterou uskutečnil v americkém Bostonu profesor Christopher Ogilvy. Oni zjistili, že u kouřících žen ve věku 30-60 let může být až 19 % mozkových aneurysmat. To znamená, že ze stovky vyšetřených jsme očekávali u devatenácti výduť. Je výborné, že se podařila spolupráce s praktickými lékaři v Ústí nad Labem a máme díky nim pilotní vzorek pacientek. Plánujeme vyšetřování i v naší nemocnici a osvětu také v dalších institucích, aby se ženy kuřačky hlásily a nechaly si provést magnetickou rezonanci mozku,“ vysvětluje přednosta kliniky prof. MUDr. Martin Sameš, CSc.

Vyšetření samotné je podle profesora Sameše velmi neinvazivní a jeho výtěžnost obrovská: když se aneurysma objeví v neprasklém stavu, dá se vyřešit buď operací s použitím klipu nebo spirálky. Tím se zamezí prasknutí aneurysmatu. Jestliže k ošetření nedojde a aneurysma praskne, podle statistik třetina pacientů rupturu nepřežije, třetina skončí s neurologickým postižením a jen třetina z nich se vrací do normálního života. „Ošetření neprasklého aneurysmatu je málo rizikovou operací. Ale jestliže výduť praskne, doslova nastává boj o pacientův život,“ upozorňuje neurochirurg.

V celém světě se výskyt aneurysmatu průběžně sleduje. V posledních pěti letech se incidence mírně snižuje díky tomu, že pacienti méně kouří, více se léčí vysoký krevní tlak a také proto, že je větší dostupnost vyšetření magnetickou rezonancí. A právě při magnetické rezonanci mozku pro jinou potíž, jako je bolest hlavy, závratě, se část aneurysmat podaří zachytit. „Pokud to shrneme: Incidence je 10 pacientů s prasklou výdutí na 100 000 obyvatel za rok. Naše pracoviště má spád jeden milion obyvatel, takže bychom měli vidět ročně 100 pacientů. Jedna třetina zemře, a tudíž se k nám nedostane. Takže my ošetříme ročně 60-70 aneurysmat. Vychází to tedy přesně,“ uzavírá profesor Sameš.

 

Kontakt v případě zájmu o vyšetření pouze na níže uvedený email nebo telefon: 

prof. MUDr. Martin Sameš, CSc.

Neurochirurgická klinika Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a.s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z.

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

telefon: 477 112 873

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru