MOSTECKÉ PARKY OBRAZEM: Hrabák, místo, kde trénují řidiči a kde zapomenete, že jste ve městě
Mohutné schodiště do lesoparku Hrabák. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most – Jak vypadají v současné době všechny mostecké parky? Redakce e-mostecko.cz se to rozhodla zmapovat a postupně vám všechny představíme a přineseme z nich fotoreportáž. Začneme na „konečné“, v parku a lesoparku Hrabák.

Lesopark Hrabák se nachází na výsypce někdejšího hnědouhelného lomu Hrabák na jihozápadním okraji města v blízkosti Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova. Bezprostředně navazuje na park při točně tramvajové dráhy na jižním okraji třídy Budovatelů.

Lesopark je volně řešený a dendrologicky poměrně bohatý. Dnes má spíše lesní než okrasný charakter. Park je průchozí a využívají ho hlavně řidiči – začátečníci. Kdo by v Mostě neznal pojem cirkusplac? Dnes už tady cirkusy nebývají. Středový trávník je porostlý stromy, na asfaltu trénují již zmínění motoristé. V zimě na sněhu jde o ideální místo pro driftování.

Budou tady rodinné domy?

Park není vyloženě zanedbaný a nepořádku je v něm asi tolik, kolik rozumný člověk předpokládá. Na pár místech jsou vidět pozůstatky po vypalování kabelů z elektroniky. Jinde zase úřaduje příroda: Můžeme pozorovat rozrytá místa od divokých prasat.

Před pár lety zde existoval plán na vybudování obytné zóny pro výstavbu rodinných domů, z toho ale sešlo. Velké investice tam nemá v úmyslu dělat magistrát ani nyní. Prioritou pro radnici je Šibeník a také park nad sportovní halou. Nepočítejte tedy s osvětlením ani lavičkami.

Jako místo pro příjemnou procházku, kde je velká náhoda, když někoho potkáte, je Hrabák ideální. Ve čtvrtek odpoledne jsme tu byli úplně sami. Stejně tak jde o ideální místo pro sportovní aktivity. Vůně kvetoucích stromů a zpěv ptáků vám dá zapomenout, že pár stovek metrů od vás je město. Určitě jsou v Mostě hezčí místa. Očekávání redakce, že najde špinavou, zarostlou neprostupnou džungli, se ale nenaplnilo. Po setmění bychom sem však raději nechodili.

A pokud se nechcete vydávat až do lesních částí po schodech nahoru, můžete zůstat v parčíku hned vedle tramvajové otočky. Ten je vcelku udržovaný a začíná kvést. Možná si někdo z vás ještě vzpomene na bazének a altán, po těch se už ale slehla zem. Parkoviště je kousek odsud dostatečně velké a nechybí ani malé dětské hřiště.

Ostatně, podívejte se do našich fotek.

Fotogalerie

Část informací jsme čerpali z publikace Parky města Mostu Ekologického centra Most.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru