REPORTÁŽ: Je to bestie, říká o své formuli krásná pilotka. A na start se postavil i 78letý jezdec
Veronika Jaksch. Foto: Oldřich Hájek
Sport

Most - Kdyby se posuzoval úspěch u diváků, na mosteckém autodromu by mezi favority bylo několik jmen: Někdejší vítěz F1 Jacques Villeneuve, pilotka MAXX Formule Veronika Jaksch a další Češi: Martin Doubek usedající do vozu série NASCAR či Adam Lacko v závodním trucku Buggyry.

Před boxem Veroniky Jaksch se tísní dav lidí. Chtějí se fotit a i když do závodu zbývá jen pár minut, ještě než usedá do kokpitu, mladá pilotka vyhoví každému zájemci o selfie. Chvíli předtím fanouškům ve VIP stanu jako host vyprávěla o závodech a svém autě. „Váží jen pět set kilogramů a je to bestie,“ směje se. Na startovním roštu je s ní několik dalších zajímavých tváří. Třeba Karl Heinz Becker. Je mu 78 let a v Mostě už jezdil legendární Interserii. A v Mostě si prožil také několik havárií. Závodní vůz řídil poprvé v roce 1964. Kdo z vás byl v té době už na světě?

edeniky 5

Karl Heinz Becker (vlevo) jezdí na mostecký okruh už desítky let. Foto: Oldřich Hájek

Přesuňme se do jiné závodní kategorie. Pro Čechy stále ještě velmi exotické závody NASCAR. Nabušené vozy s velkými motory bez zbytečné elektroniky. Jeden takový řídí i Čech Martin Doubek. Domácí závodník startoval až v druhém sobotním závodě. A sobota byla plná deště. „Čekal jsem, že bude pršet, takže otázka spíš byla, jestli dát úplně nové nebo opotřebené pneumatiky. Věřili jsme, že tolik vody nespadne, a tak volba padla na opotřebené. Bylo to správné rozhodnutí, ale kvůli vysokým tlakům pak v šestém kole přestaly fungovat a musel jsem je chladit v kalužích. Nakonec z toho bylo třetí místo,“ shrnul Martin Doubek svůj sobotní závod. V něm porazil i slavného pilota Jacquese Villeneuva. Jeho jméno určitě znáte ze světa Formule 1. Také sympatický dnes už padesátník Villeneuve ochotně rozdával rozhovory, a to včetně chvilky před startem, když už seděl nasoukaný do závodního speciálu. Víte, že takové auto nemá dveře a dovnitř se leze oknem?

edeniky 6

Jacques Villeneuve nasedá do svého vozu. Foto: Oldřich Hájek

Velký potlesk diváků si zasloužila trojice závodníků týmu Buggyra Racing. Mezi okruhovými tahači bodoval Adam Lacko, který v sobotním klání dorazil v týmovém trucku do cílové rovinky nejdříve. Ale diváci ocenili i výkon dcery Martina Koloce Aliyyah. Ta v prvním sobotním závodu projela cílem předposlední, potlesk byl ale hlasitý jako u Adama Lacka.

Víkend na mosteckém autodromu se dá shrnout dvěma slovy: ryzí motorsport.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru