Softbal v Mostě zakotvil už před 33 lety, znáte tento sport?
Foto: Painbusters Most
Sport

Most - Úspěšná softbalová sezóna 2022 skončila, je tu čas na krátký oddech a bilancování, ale i na možnost představit tento sport a jeho mosteckého zástupce fanouškům i širší veřejnosti.

Softbal. Mladší bratr basebalu z americké kolébky pálkovacích her byl vymyšlen jako varianta pro hraní v hale, proto s menším rozměrem hřiště, ale zato s větším míčkem a drobnými odlišnostmi v pravidlech. A vzhledem k popsanému o dost dynamičtější a s větším spádem, což basebalisté velmi neradi slyší. V Mostě tento krásný sport zakotvil v květnu 1989. Od té doby se toho v softbalu i klubu Painbusters Most změnilo opravdu hodně. Od party nadšenců, začínajících v čistě amatérských podmínkách, po partu nadšenců, fungujících v areálu evropských parametrů, s řadou reprezentantů a s týmy ve všech věkových kategoriích. A o těch nejmladší pár vět dnes.

Minibusters a Rookieball. Dvě nejmladší skupiny. První jsou předškoláci od čtyř let, kteří si k hraní třikrát týdně vybrali místo dětského hřiště softbalové. Náplň je ale očekávaná. Běhání a skákání plné nadšení s partou kamarádů, do kterého se občas nenásilně vloží jeden starší kámoš a nabídne jim tu pálku se stativem, tu míček a rukavici, občas se s nimi proběhne po metách a přidá pár pohádek o domečku, do kterého je fajn se po cestě přes tři mety zase vrátit. Celá ta hodinku a kousek trvající zábava končí bojovým pokřikem a týmovou básničkou. Tak zase ve středu…

Rookieball je prvním stupínkem v hierarchii softbalových soutěží a je určen pro děti od devíti do jedenácti let. I tady převládá hraní si, ale míček, pálka a stativ se využívají již mnohem více a častěji. Už umíme i základní pravidla této hry a osvojujeme si potřebné dovednosti, tedy kudy, kam, jak rychle a správně běžet, jak co nejlépe chytit míč a komu a jak ho co nejrychleji a správně hodit, jak trefit ten malý míček, čekající na mě na gumovém stativu, aby odletěl co nejdále a nejrychleji a já byl za hrdinu okamžiku. Třikrát týdně devadesát minut a odměnou jsou nám jednodenní republikové turnaje, kde se učíme, stejně jako naši soupeři, jak zvládnout první zápasová napětí a nervozity, radosti a prožitky ze hry sdílené společně s kamarádstvím v partě, ale i jak přejít drobné nezdary, které ke hře i životu patří. Troufám si napsat, že to, co již léta přivádí a hlavně drží děti a mladé lidi u tohoto sportu, je soudržnost a dobrá parta na hřišti i v klubu.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru