Foto: Laurencia Helásková
Zajímavosti

Podbořany – V sobotu 18. května se do Podbořan sjeli nejlepší oráči v kraje, aby poměřili své síly a dovednosti. Konalo se tam totiž 8. mistrovství Ústeckého kraje v orbě.

Orba je jednou z disciplín, ve které můžou zemědělci poměřovat svoje dovednosti. Je na národní, republikové i světové úrovni. Nejdůležitější je prý si dobře seřídit pluh, aby jedna radlice nehrnula víc než druhá, protože pak soutěžící ztrácejí body. O vítězi rozhodují maličkosti, třeba to, jak je brázda rovná.

Kromě samotné soutěže se konala také spanilá jízda. Návštěvníci mohli vidět výstavu zemědělské a hasičské techniky, ale i exponáty Veterán klubu Podbořany. Nechyběly ani oblíbené lety helikoptérou.

ORBA

Je to způsob úpravy zemědělské půdy. Tažený pluh vodorovně odřezává pluhovým ostřím asi 30 cm široký pruh zeminy, kdy tloušťka odřezávaného pruhu je nastavitelná. Tento pruh zeminy, tzv. skýba najíždí na spirálovitě stočenou ohrnovací desku, postupně se staví, až se obrátí o 180°.

Účelem orby je rozrušit a provzdušnit povrch zeminy do hloubky, zapravit (nebo také zaorat) posklizňové zbytky, statková a průmyslová hnojiva, zelené hnojení a zamezit růstu plevelů. Orba se provádí radličnými či talířovými pluhy.

2005orba1 fd3a8

2005orba3 44965

2005orba4 054c5

2005orba5 7b10b

2005orba6 d7fec

Mistrovství Ústeckého kraje v orbě v Podbořanech. Foto: Laurencia Helásková

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru