Foto: Český rybářský svaz, z. s., Severočeský územní svaz
Zajímavosti

Severní Čechy – V pátek bylo do revírů Severočeského územního svazu distribuováno cca 49 500 kusů odkrmeného úhořího monté (cca 20 cm/ks). Ryby byly distribuovány do uzavřených vod čistě z prostředků Severočeského územního svazu, přesto mají možnost se z většiny těchto nádrží dostat do toků.

V případě migrace úhoře jsou velkým problémem překážky vybudované na tocích člověkem. Při poproudové migraci v dospělosti bohužel život úhořů často končí na lopatkách turbín malých vodních elektráren. Pro malé úhoře, které ze Sargasového moře ke břehům Evropy přinese po jejich cca dvouleté cestě Golfský proud jsou překážky rovněž často nepřekonatelný problém. I proto je monté odlovováno v ústí evropských řek (např. Francie, Nizozemí), a dále distribuováno do vnitrozemí Evropy.

VIDEO ZDE. 0506uhor1 d5ed3

Současná populace úhoře představuje cca 1 % původních počtů a zvláště ve vnitrozemí Evropy je zcela závislá na vysazování. Tlak na populace této ryby zvláště v minulosti představovala také vysoká poptávka především v jihovýchodní Asii. Před lety, kdy ceny i s ohledem na poptávku v Asii šplhaly do astronomických částek, zakázala EU vývoz tohoto druhu mimo své území.

Toho se ovšem snaží využít někteří nenechavci a úhoře pašovat (patří mezi nejpašovanější zvířata světa). Před několika lety byli např. i v ČR zadrženi dva občané Malajsie, snažící se propašovat cca 70 tisíc kusů úhoře, za což padly nepodmíněné tresty (vězení).

 0506uhor2 a00c8

Přejme proto vysazeným úhořům hodně štěstí, ať se jim v našich vodách daří!

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru