Večerní obloha přinesla zajímavou podívanou. Znáte tento typ mraků?
Oblaka na obloze zaujala i lidi v Meziboří. Foto: redakce
Litvínov

Litvínovsko – Zatímco na Karlovarsku pustošila bouře známé lázeňské město, na Litvínovsku v úterý večer lidé marně vyhlíželi alespoň nějaký déšť. Blížící se tmavá souvislá vrstva mraků nutila lidi stále sledovat, zda propukne liják, nebo zase zaprší až na druhé straně Krušných hor. Díky tomu ale řada lidí zaznamenala nevšední podívanou.

Na obloze se objevily mraky, které připomínaly obrovskou bublinkovou fólii. „Jedná se oblak typu mammatus," uvedl Český hydrometeorologický ústav. Název pochází z latiny a v překladu znamená prs (od toho je odvozen například název lékařského přístroje mamograf na vyšetřování prsů).

Oblaka typu mammatus se vyskytují u pozdějších fází vývoje bouřek a přeháněk, což znamená, že jejich výskyt obvykle předznamenává poslední fázi vývoje a následný rozpad. I proto na Litvínovsku spadlo jen pár kapek.

 

divné mraky lepší kvalita

Takto zachytila krásná oblaka Jiřina Bakovská v Litvínově - Hamru.

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru