Hráz janovské hráze je běžně nepřístupná. Účastníci komentované prohlídky se po ní nicméně projdou. Foto: Monika Merhautová
Litvínov

Litvínov – V pondělí vypukne týdenní festival s názvem VODAFILMFEST. Jak je už z jeho názvu patrné, vše kolem něj bude mít spojitost s vodou. Festival připravuje Centrum ekologické výchovy VIANA.

Festival zahrnuje nejen filmy, ale i besedy s odborníky, lekce pro žáky, dílničky v zámku Valdštejnů a prohlídku vodního díla v údolí rozprostírajícím se v hlubokém údolí Krušných hor. „Je potřeba si uvědomit, že vody je stále větší nedostatek. Už i některé obce v Krušných horách musí v létě zásobovat své obyvatele pitnou vodou pomocí cisteren. Při debatách s odborníky, při práci se školiteli, si jak děti, tak veřejnost ukážou, jak o vodu pečovat, jak ji chránit, jak se čistí, či jak ji zadržovat," shrnuje hlavní cíle a náplň festivalových dní vedoucí centra VIANA Michal Tarant.  

 

Slavnostní zahájení, po němž následuje beseda s Mariem Böhmem, mluvčím Severočeské vodárenské společnosti na téma Zásobování pitnou vodou, je naplánováno na pondělí 30. října v 9 hodin. Po besedě je v plánu promítání filmu Budiž voda!

Na následující dny se mohou kolektivy mateřských i základních škol hlásit na projektové dílny. „Interaktivní kurzy mají školitelé připraveny pro předškoláky, žáky prvních i druhých stupňů. Pro každou tuto kategorii je pak připravena soutěž," doplňuje lektorka Lucie Klenorová.

Zvláště veřejnost mají zaujmout jednotlivé besedy a promítání filmů. Poslední říjnový den, tedy v úterý, bude v aule Centra bakalářských studií probíhat beseda s Markétou Hendrychovou na téma Voda v posttěžební krajině a její význam při transformaci. „Beseda začíná v 10 hodin. Věříme, že zaujme zvláště seniory, kteří mohli celý svůj život sledovat, jak se krajina Mostecka přetváří," podotýká lektorka Monika Merhautová.

Ve středu je na stejném místě připraveno od 16 hodin promítání filmu Na vodě. Čtvrteční beseda s největším odborníkem na rekultivace nejen v Česku Stanislavem Štýsem začíná v 15 hodin. Bude se týkat samozřejmě rekultivací.

Pro celé rodiny je připraven program na pátek 3. listopadu, tentokrát v zámku Valdštejnů. „Naplánovali jsme kreativní dílničky na téma voda pro rodiče s dětmi. Dílničky začínají v 16 a 17 hodin, o hodinu dříve je však pro zájemce připravena speciální prohlídka zámku Valdštejnů," dodává Monika Merhautová a zároveň upozorňuje, že na každé tvoření je kapacita 20 dětí, rodiče nejsou do tohoto započítáváni. I proto je nutná rezervace, buď na čas od 16 hodin, nebo posléze od 17 hodin.

Své místo si můžete dopředu rezervovat i na již zmiňovanou komentovanou prohlídku zámku Valdštejnů.

Vyvrcholením celého festivalu je pak komentovaná prohlídka janovské přehrady. „Sraz je u domu hrázného, kam se dostanete údolím z Hornické ulice na pomezí Janova a Hamru. Musíme upozornit, že není možné zajet autem až k hrázi. Proto počítejte s krásnou procházkou podzimním lesem," podotýká lektorka Lucie Klenorová. Komentovaná prohlídka vodního díla s hrázným začíná v 9 hodin a má kapacitu 30 lidí. I zde je potřeba si rezervovat své místo.

 

 

Janovská přehrada byla postavena pro zásobování města Mostu, než její funkci převzalo Vodní dílo Fláje. Foto: Monika Merhautová

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru