Takto vypadají pomyslné stupně vítězů v litvínovském participativním rozpočtu. Zdroj: litvinov-nasemesto.cz
Litvínov

Litvínov – Litvínovští se konečně mohou podívat, jak dopadlo hlasování v letošním ročníku participativního rozpočtu s názvem Litvínov - naše město. S ohledem na více než dvojnásobné navýšení částky vyčleněné pro participativní rozpočet letos uspělo více projektů. 

V prvních dvou ročnících se realizovaly projekty za maximální částku 1 milion korun, letos mohli Litvínovští sami určit, kam poputuje částka 2,1 milionu. Díky tomu se může zrealizovat hned pět projektů. A pokud se podaří jejich realizaci vysoutěžit za nižší než odhadovanou částku, mohl by se uskutečnit i šestý projekt v pořadí. 

A jak dopadlo hlasování? Suverénně nejvíc bodů získal projekt na výstavbu workoutového hřiště v parku u 3. ZŠ za 495 050 Kč. Navrhli jej opět školáci ze Základní školy v Podkrušnohorské ulici (3. ZŠ) pod vedením učitelky Radky Daňkové. Tato škola má v participativním rozpočtu stoprocentní úspěšnost – v každém ročníku se umístil její návrh. V parčíku před školou tak jsou díky hlasům Litvínovanů vzdělávací herní panely (rok 2022) a herní prvky (2023).

Tento projekt získal po započtení kladných i záporných hlasů dohromady 743 bodů.

Na druhém místě se umístil nápad Umění na zastávkách od Evy Šiškové s navrženým rozpočtem 110 tisíc korun. Cílem tohoto projektu je zušlechtit veřejný prostor pomocí výzdoby autobusových zastávek a připomenout jeho historii, významná místa a stavby. Do výzdoby by měli být zapojeni žáci výtvarného a grafického oboru ZUŠ, kteří by tak mohli prezentovat svoji práci. 

Tento projekt získal po započtení kladných i záporných hlasů dohromady 355 bodů.

Na třetí místo svými hlasy lidé dostali projekt Markéty Machačové na výstavbu dětského hřiště v Pietním parku s rozpočtem 450 tisíc korun. Park se tím dle navrhovatelky oživí a skvěle doplní projekt veřejného amfiteátru, který se umístil loni a letos by se měl realizovat. 

Tento projekt získal po započtení kladných i záporných hlasů dohromady 339 bodů.

Potřetí se o přízeň hlasujících, tedy v každém ročníku, ucházel i návrh na zřízení veřejného grilovacího místa u rybníku Nová voda v parku Nové Záluží. Za návrhem stojí spolek Litvínov patří občanům. Rozpočet tohoto projektu je 600 tisíc korun. 

Tento projekt získal po započtení kladných i záporných hlasů dohromady 230 bodů. Připomeneme, že v prvním, resp. druhém ročníku veřejné grilovací místo získalo nejprve 45, resp. 78 bodů. Letos se tak ukázalo, že lidé o možnost grilovat na určeném místě mají opravdu zájem. 

Do částky 2,1 milionu korun se vejde ještě projekt na pátém místě, a to altánek v parčíku před ZŠ Ruská. Altán budou moci využívat jak žáci, tak veřejnost, protože bude umístěn na volném prostranství před školou. Rozpočet na jeho stavbu je 250 tisíc korun. 

Tento projekt získal po započtení kladných i záporných hlasů dohromady 229 bodů.

Po sečtení všech projektů na prvních pěti místech se jejich rozpočet vyšplhal na částku 1 905 050 Kč.

Další v pořadí se umístilo s 225 body Lesní minihřiště na konečné za 300 tisíc korun, to už se ale nevejde do vyhrazeného celkového rozpočtu 2,1 milionu korun. 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru