Hurá do pěny a rovnou po hlavě. Děti si řádění v bílé hmotě neskutečně užívaly. Foto: jip
Litvínov

Litvínov – Napodruhé to vyšlo. Odložená oslava Dne dětí na Koldomu přilákala do prostoru mezi unikátní budovou kolektivního bydlení, koupaliště a tenisové kurty stovky lidí. Dokonce došlo pivo, ale jak ohlásili pořadatelé, jde o oslavu dětí a pro ně je limonády stále dostatek. 

Pořadatelé byli překvapení, do jakých rozměrů se akce rozrostla. V loňském roce oslavu připravili jen pro obyvatele Koldomu, letos chtěli potěšit i děti z okolí a informaci dodali i do místních mateřských škol, ale nejen tam. Je vidět, že síla sociálních sítí je obrovská. „Oproti loňsku je tu asi o pět set lidí víc," poznamenal za pořadatele ze Samosprávy Koldům Vašek Vlas.

Malování veselých motivů na obličeje i tiskátka na ruce patří k nejvyhledávanějším atrakcím při dětských akcích. Foto: jip

Zvolený prostor naštěstí bez obtíží takové množství lidí pojme, navíc za Koldomem je i klasické dětské hřiště, workoutové hřiště i venkovní posilovna. Všude bylo veselo. Občas se z reproduktoru ozvala informace, že někdo z dětí postrádá rodiče, ale ve čtvrteční odpoledne nebylo v Litvínově bezpečnější místo, než právě u Koldomu. Byli zde totiž byli profesionální i dobrovolní hasiči a to nejen z Litvínova, ale třeba i z Horního Jiřetína. Nechyběla policejní auta i dodávka, tedy mobilní služebna a motorka Městské policie Litvínov. Sanitní vůz byl v obležení neustále – ne že by se někdo zranil, ale dětská zvídavost je obrovská.

Děti se projely na konících, vyřádily se v několika nafukovacích hradech. Olepeny byly od cukrové vaty a mohly si na ohništi opéct vuřty. „Přátelé, musím ohlásit, že právě došlo pivo. Naštěstí limonády je stále dostatek," ozvalo se v jednu chvíli z amplionu, což vyvolalo salvu smíchu. 

Cukrová vata i popcorn. Prodejce se ani na chvíli nezastavil. Foto: jip

Skákací hrady byly na místě tři – jak pro větší děti, tak pro mrňousky. Foto: jip

Mezi stovkami lidí neustále "poletovala" beruška Žanda Piaggio, vyzbrojená svojí prodlouženou rukou a hromadou bonbonů – sem tam sebrala ze země drobný nepořádek, ale většinou lidé řádně kelímky a odpadky odevzdávali do připravených pytlů. Dětem proto jako odměnu rozdávala bonbony. „Lidé jsou tu úžasní, auto jsem měla v obležení dětí, byly z něj u vytržení," smála se Litvínovanka, která proslula tím, že se nezalekne žádného nepořádku. A její aktivní snaha uklízet sklízí ovoce. „Dřív mi lidé denně volali, že tam a tam je skládka. To ustává, opravdu černé skládky mizí. I z lesů – jakmile zmíním, že je někde v lese nepořádek, Lesy ČR tam vyšlou své lidi a je hned uklizeno. Navíc mám možnost sesbíraný nepořádek odevzdat na jakémkoliv sběrném dvoře v okolí, i když tam nebydlím. Mám se všemi skvělou spolupráci," těší Žanetu Tomáškovou, o jejíž příběh mělo zájem mnoho lidí, kteří se u vesele polepeného auta zastavili.

Za každý odevzdaný kelímek či jiné odpadky beruška děkovala s obrovským nadšením, svou dobrou náladou je Žanda Piaggio pověstná. Foto: jip

Dětem rozdávala za vyhozené odpadky bonbony. Foto: jip

Napjatě očekávaným momentem bylo nastříkání pěny na plac. Děti se do bílé hmoty tradičně vrhly s neskutečným nadšením. Odhazované vršky a boty rodiče jen tak tak stíhali sbírat a odklízet "do bezpečí". K závěru byly děti za svou odvahu "odměněny" sprchou vody z hadice.

Hurá do pěny! Děti se nemohly dočkat. Foto: jip

Některé se nestihly ani svléknout a do pěny vběhly oblečené. Jiné sice boty odložily, ale jak se pěna "rozrůstala", měli rodiče co dělat, aby oblečení uchránili. Foto: jip

Na závěr nechyběla očistná sprcha. Foto: jip

Akce se uskutečnila za přispění Nadace Via, společností Uniweld, Revor Group, DA-Technic, Jakub Galus podlahy, Minipivovar Most, Bagr park a hokej-karty.cz.

Nechyběly ani projížďky na konících. Foto: jip

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru