Thomas Sebastien Müller: Pokuty byly jen šikanou dodavatelských firem
Thomas Sebastien Müller
Litvínov

Litvínov - Litvínovská koalice podle zastupitele Thomase Sebastiena Müllera míchá do rozhodování osobní antipatie k některým firmám. Příkladem je vysoká pokuta pro Allkon, kterou nakonec firma platit nemusí. Litvínov by totiž s největší pravděpodobností prohrál soud, pokuta je totiž přemrštěná, a navíc má město na zdržení termínu dokončení zakázky velký kus viny.

Litvínov se nakonec mimosoudně dohodne s firmou Allkon, které v loňském roce udělil za nedodržení termínu rekonstrukce ZŠ Šafaříkova pokutu 3,8 milionu korun. Podle právníků je velká pravděpodobnost, že by město prohrálo s firmou soudní spor a pokutu by nevysoudilo. Navíc hrozí, že zaplatí nejen soudní poplatky, ale také náklady na právníky žalované firmě.

Pokutu v loňském roce za nedodržení termínu zhotovení zakázky prosadili koaliční zastupitelé. "Už v loňském roce jsme upozorňovali na to, že zdržení zakázky z větší části zavinilo samo město a pokuta v tak neúměrné výši je jen šikanou firmy, kterou vzbuzuje osobní antipatie u vedení města. Litvínov neměl šanci neúměrně vysokou pokutu z firmy vysoudit. Přesto se koalice rozhodla jít s pochybnou věcí k soudu a nyní ponese důsledek celé město. Litvínov bude špatné rozhodnutí koalice stát desítky tisíc korun. Zaplatí je ti zastupitelé, kteří za každou cenu chtěli potrestat firmu za něco, na čem mělo město minimálně stejný, ne-li větší podíl viny? Zatímco likvidační pokutu pro stavební firmu schválila koalice téměř jednohlasně, nést důsledky špatného rozhodnutí nehodlá," shrnul aktuální situaci kolem pokuty pro Allkon litvínovský zastupitel za ČSSD Thomas Sebastien Müller.

Koaliční zastupitelé argumentují tím, že při rozhodování o pokutě nebylo zcela jasné, zda při neudělení pokuty nehrozí vracení dotace na celou zakázku. "Takový argument nelze uznat. Zastupitelé měli postupovat při rozhodování o pokutě s péčí řádného hospodáře. Pokud si nebyli jistí, měli si nechat vypracovat odborný posudek, který by jim rozhodování usnadnil. Takový posudek ale město nemá. Koalice se spokojila s doporučením tehdejšího nezkušeného tajemníka městského úřadu, který už po roce svou funkci opustil. Mohu se domnívat, že koaličním zastupitelům s největší pravděpodobností nešlo o to, najít správný postup, ale trestat firmu, která zejména u některých členů koalice budí značnou osobní nelibost. Takto ovlivněné rozhodování ale do vedení města nepatří. Allkon nebyl jedinou firmou, které Litvínov udělil příliš vysokou pokutu. Nemohu přijmout ani argument starostky města Kamily Bláhové, že jen musela koalice postupovat podle špatných smluv, které zdědila po předchozím vedení města. Pro pokutu hlasovali také zastupitelé, kteří v minulém volebním období seděli v zastupitelstvu v koalici," doplnil Thomas Sebastien Müller. Ten se stal po odstoupení Martina Kliky předsedou kontrolního výboru zastupitelstva města.

Výběrové řízení na rekonstrukci Základní školy v ulici Šafaříkova vyhrála společnost ALLKON v roce 2013. Dotaci ale město získalo až o rok později. Tehdy firma se zakázkou už nepočítala. Přesto práce zahájila, protože město by už nestihlo vysoutěžilo jiného dodavatele a o dotaci by přišlo. Následovala celá řada pochybení v projektu, změny stavebního postupu a vícepráce. "Měli jsme začít v termínu pro venkovní práce nevhodném. Koncem září jsme byli povoláni městem, v říjnu začalo pršet. Přesto jsme na práci nastoupili, protože jinak hrozilo, že město přijde o dotaci. Museli jsme se vyrovnat s desítkami změn v zadávací dokumentaci. Zcela změnit v některých případech navrženou technologii. Dokonce se nám podařilo městu peníze ušetřit. Od práce nás zdržovali hygienici, když nařídili, že nesmíme pracovat v době, kdy jsou ve škole děti. Ochránci přírody nám zase nařídili, že smíme s venkovní fasádou pokračovat až po té, co z hnízd vylétnou rorýsi. Těm to trvalo čtrnáct dnů. Žádali jsme město o prodloužení termínu, ale nedostali žádnou odpověď," snažil se už při prvním projednávání pokuty v roce 2015 zastupitelům vysvětlil důvody, proč se stavba zpozdila a proč firma nesouhlasí s pokutou, jednatel Allkonu Václav Kvasnička. „Přesto koalice pokutu prosadila, a že nemá šanci nesmyslnou pokutu vymoci soudně, uznala až po více než roce," uzavřel Thomas Sebastien Müller.

(chl)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru