Poslední cigárko! V Litvínově se budou loučit s kouřením v hospodách
Ilustrační foto: CC 2.5
Litvínov

Litvínov – Spolek Litvínov patří občanům pořádá loučení s kouřením v hospodách. Koná se v úterý 30. května od 18 hodin v restauraci U Zvonku na Loučkách.

V pozvánce, která přišla na adresu naší redakce, stojí: „Je to jedinečná příležitost zakouřit si poslední cigáro a při tom živě poslechnout bluesovou kapelu.“ Hrát k posezení bude Blues No More – Resofonic.

Poslední květnový den totiž nabývá účinnosti takzvaný protikuřácký zákon.

„Nejde tady o zákon proti kuřákům, jak ho rádi nazývají někteří jeho odpůrci, je to zákon proti zlozvyku zvanému kouření. Uvědomme si, že kouření přímo či nepřímo způsobuje každoročně v České republice smrt zhruba 18 tisíc lidí. Každý život, který tento zákon zachrání, stál a stojí za to úsilí zákon prosadit!“, uvedl po schválení zákona ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík.

Stěžejní opatření nového tzv. „protikuřáckého zákona“:

Zákaz kouření

  • v restauračních zařízeních (kavárny, bary apod.) bez výjimek v podobě stavebně oddělených prostor nebo kuřáren (zákaz se však netýká kouření vodních dýmek a elektronických cigaret)
  • i na nekrytých zastávkách, nástupištích veřejné dopravy
  • v zoologických zahradách, ovšem s výjimkou vnějšího vyhrazeného prostoru pro kouření
  • i nadále ve vnitřních prostorech zdravotnických zařízení (s výjimkou možností kuřárny na uzavřeném psychiatrickém oddělení apod.), původní zákaz kouření ve vnitřních prostorech zdravotnických zařízení byl ale rozšířen také na prostory související s provozem tohoto zařízení – typicky tedy přilehlé chodby před ordinacemi nebo nemocniční čekárna
  • Nadále platí úplný zákaz kouření ve vnitřních i vnějších prostorech všech typů škol, tedy i vysokých škol. Zákaz kouření a užívání elektronických cigaret na veřejných prostranstvích v okolí škol bude moci zavést obec obecně závaznou vyhláškou.
  • Úplný zákaz kouření se bude vztahovat také na vnitřní zábavní prostory a na prostory, které k zábavě primárně neslouží, ale koná se v nich např. ples, diskotéka, výstava nebo koncert. Může to být například koncert ve staré tovární hale, nebo diskotéka v multifunkčních prostorech obce. Vždy po dobu konání akce bude nově platit úplný zákaz kouření.

Výjimky ze zákazu kouření

  • V nákupních centrech a na mezinárodních letištích i nadále budou moci být tzv. kuřárny, ale při splnění určitých podmínek.
  • Užívání elektronických cigaret bude zakázáno všude tam, kde zákon zakazuje kouření (na zastávkách veřejné dopravy, ve školách, dětských hřištích, divadlech...), s výjimkou provozoven stravovacích služeb (restaurace, kavárny atd.), prostoru zoologické zahrady a stavebně oddělených kuřáren tam, kde je zákon povoluje.
  • Zákaz kouření podle tohoto návrhu zákona se netýká budov věznic, s výjimkou jejich veřejnosti volně přístupných vnitřních prostor.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru