Na problematickém sídlišti v Janově vznikla protidrogová poradna
David Schilling a Iveta Theuserová z protidrogové poradny v Janově. Foto: Oldřich Hájek
Litvínov

Litvínov – Sociální protidrogová poradna funguje od března na janovském sídlišti. Uprostřed dění, uprostřed všech problémů, se kterými chce pomoci bojovat a pomáhat.

Poradna vznikla za podpory Evropské unie pod hlavičkou Mostu k naději, tedy stejné instituce, která v regionu provozuje K-centra či terénní programy. Ostatně takovým „dítětem“ terénního programu v Janově protidrogová poradna je. „Nevyměňujeme ale stříkačky, soustředíme se výhradně na poradenství,“ dodává Iveta Theuserová, odpovědná vedoucí služby. „A nejsme represivní složka,“ říká vzápětí. To je podle ní důležité lidem vysvětlit, aby se nebáli přijít.

Klienty jsou lidé starší 15 let. A to jak aktivní uživatelé drog, tak lidé, kteří s drogami experimentují, či jejich rodiny. I ty totiž problematikou drog trpí. Přijít ale mohou všichni z této lokality, aby byli co nejvíce informováni. „Jsme tu pro lidi, kteří chtějí změnit svůj život. A ti, kteří nechtějí, aby co nejméně škodili sobě a svému okolí,“ říká kontaktní pracovník David Schilling.


Co poradna poskytuje

  • základní poradenství - v rámci této služby jsou klientům poskytovány potřebné informace přispívající k řešení jejich nepříznivé a obtížné sociální situace, poskytování informací o možnostech výběru druhu sociálních služeb a možnostech využívání běžně dostupných zdrojů pro zabránění sociálního vyloučení
  • odborné poradenství – poskytnutí poradenství v oblasti drog, motivační konzultace, zprostředkování léčby, informace o detoxu, detoxikační léčbě, léčebnách a komunitách, poskytování krizové intervence, poskytování informací z oblasti zdravotní, sociální a právní
  • Program „Chci do práce“ - jde o poradenství z oblasti trhu práce, podpora a pomoc klientům se zorientovat na trhu práce, přístup na internet, pomoc při vyřizování potřebných dokumentů, tj. OP, opis, výpis trestního rejstříku, apod., pomoc s přípravou na pracovní pohovor, sepsání životopisu
  • doplňkové služby – ve spolupráci s terénním programem lze zajistit screeningové testování na infekční a pohlavní nemoci (pouze na objednání)

Zakládají si tu na diskrétnosti, individuálním přístupu ke klientům i nízkoprahovosti. Přeloženo: službu může využít kdokoliv, koho se týká problematika drog. Poradna se snaží budovat si u lidí důvěru. Pomoci má to, že jak Iveta Theuserová, tak David Schilling jsou odborníci, kteří mají s prací v této oblasti dlouhodobé zkušenosti. A také umístění poradny přímo na sídlišti, které se s drogovou problematikou potýká.

Ptáte se, jaké drogy jsou zde nejčastější? Podle zkušeností pervitin, obchoduje se zde na černém trhu i se Subutexem, to je látka předepisovaná lékaři při odvykání. „Překvapivě jsem se zde nesetkal s čichači toluenu,“ poznamenává David Schilling.

„A co od provozu poradny očekáváme? Zvýšení povědomí o naší činnosti, vzkaz lidem, že jsme tu pro ně a že nejsou odepsaní,“ uzavřela Iveta Theuserová.

Kontakty:

  • Služba je poskytována na adrese Albrechtická 258, Litvínov 8 - Janov; 435 42
  • Odpovědná vedoucí služby: Iveta Theuserová, DiS., telefonní číslo: 601 159 100
  • kontaktní pracovník: David Schilling, telefoní číslo: 601 159 099
  • Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru