VIDEOREPORTÁŽ: Živel krutě zasáhl jednu z nejhezčích částí Ústeckého kraje
Stebno u Kryr po ničivé bouři. Foto: e-deniky.cz
Most

Stebno – Trosky domů, zřícené stodoly, zničené střechy, stromy polámané jako sirky. Tak to vypadá ve Stebně Podbořansku po čtvrtečním přechodu ničivé bouře. Mnozí říkají, že takovou škodu udělalo tornádo.

Velké štěstí, že při řádění živlů nedošel nikdo úhony. „Auta se opraví, domy také. Hlavně, že se nikomu nic nestalo,“ vypráví Michal Bali. Zrovna se vraceli autem ze zmrzliny, když je u domu zastihla smršť. Rozbilo se čelní sklo, dovnitř se sypaly střepy. „Museli jsme počkat v autě, než se to přežene,“ říká. Vítr zatím odnášel z jeho domu tašky, dovnitř pršelo. Vozík ulétl k sousedům, spadla konstrukce garáže. Vnitřek domu je vytopený. „Za dva týdny čekáme miminko,“ přibližuje v ložnici s rozbitým oknem a připravenou dětskou postýlkou. Žena je v pořádku, byla na kontrole v nemocnici.

https://www.youtube.com/watch?v=dgKP-IOvu-U

V obci bylo přes den rušno. Okamžitě začaly nápravy škod. „Je skvělé, jak si lidé vzájemně pomáhají,“ hodnotí velitel SDH Kryry Karel Spurný, který je zároveň velitelem zásahu a koordinuje hasiče, kteří se snaží zabezpečit obec tak, aby se ani dále nikomu nic nestalo.

Energetici se snaží napojit zničené vedení, ale obec bude bez elektřiny i dnes v noci. „Je tu nasazeno asi 150 lidí, kteří se snaží pomáhat,“ uvedl Miroslav Brda, starosta Kryr, pod které Stebno spadá. Když přijel už ve čtvrtek krátce poté, co bouře skončila, byl smutný z toho, co za sebou zanechala. „Stebno je jedna z nejhezčích částí našeho kraje,“ poznamenává. „A zase bude,“ doufá. Škody se ve Stebně odhadují mezi 80 až 100 miliony korun.

Stebno leží téměř na hranicích Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje. Jde o velmi vyhledávanou turistickou lokalitu, své rekreační objekty – chaty i chalupy – zde má také celá řada lidí z Mostecka, Chomutovska i Karlovarska.

Foto

„Ihned příští týden na schůzi Rady Ústeckého kraje projednáme uvolnění finančních prostředků pro postižené obce v našem regionu, ale i v regionu jihomoravském. Z fondu pro mimořádné události plánujeme uvolnit celkem 2 miliony korun. Milion pro naše obce, milion pro obce na jižní Moravě. Také jednáme o možném rychlém poskytnutí 5 montovaných domů v celkové hodnotě 10 milionů korun,“ sdělil hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru