VIDEO AKTUÁLNĚ: Lidé zachytili vznikající tornádo u průmyslové zóny Triangle!
Foto: Facebook / Lovci bouřek
Most

Žatec - Lovci bouřek na facebooku v pátek odpoledne zveřejnili dva různé záběry na vznikající velký vzdušný vír u průmyslové zóny Triangle na Žatecku. Z žádného záběru není patrné, že by se dotkl země, nelze proto hovořit v pravém slova smyslu o tornádu. Jev se označuje jako tromba.

Ke spojení se zemí ale podle zveřejněných záběrů příliš nechybělo. Zpráva přichází ve chvíli, kdy bylo potvrzeno silné tornádo na jihu Moravy, kde ve čtvrtek odpoledne pustošilo obce a má na svědomí stovky zraněných a minimálně tři mrtvé.

https://www.youtube.com/watch?v=s3fm0nFvOOY

Ve čtvrtek odpoledne došlo také k silné bouři na Podbořansku, i tam lidé hovoří o tornádu, chybí ale zatím obrazová svědectví. Jen v obci Stebno u Kryr se škody počítají až na sto milionů korun, další poničenou obcí je nedaleké Blatno.

V Česku je podle Českého hydrometeorologického ústavu zdokumentováno přibližně 1 až 5 tornád ročně. Přitom tornádo přesahující sílu F3 v novodobé historii zaznamenáno nebylo. O takto silném, možná i silnějším tornádu, se hovoří právě ve spojitosti s Hodonínskem.

„Vznik tornáda není zdaleka jen o teplém vzduchu nebo nestabilním zvrstvení atmosféry. K jeho vzniku je potřeba celá řada dalších podmínek. Nicméně i při splnění všech známých podmínek pro vznik tornád není jisté, že se tornádo nakonec vyskytne. Na radarových odrazech může být jedním z průvodních znaků extrémních bouřek (tzv. supercel) jejich rotující struktura,“ vysvětluje aktuálně Český hydrometeorologický ústav.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru