Strážníci zachraňovali dítě i psy z rozpálených aut. Dvacetkrát řešili otevřené okno u vozidla
Pes čekající v autě na slunci. Ilustrační foto
Most

Most - Strážníci s oteplením zaznamenali více případů, kdy řidiči po jízdě nezabezpečili vozidlo. Ve dvaceti případech během 14 dnů řešili otevřená okénka u aut. Ve většině případů se strážníkům podařilo sehnat kontakt na majitele, kteří si vozidlo zabezpečili, a strážníkům poděkovali.

Závažnější případy jsou však spojené s vysokými teplotami ve vozidle, když v zaparkovaném autě zůstane dítě nebo pes. "Na linku 156 oznámil muž, že se nachází u nákupního střediska Albert, kde žena omylem zabouchla dítě v autě. Vzhledem k vysokým teplotám operační pracovník na místo vyslal hlídku strážníků a zároveň kontaktoval technika, který se specializuje na otevírání vozidel. Během několika minut se vozidlo podařilo otevřít a dítě bylo v pořádku předáno matce," uvádí mluvčí strážníků Veronika Loucká.

„V tomto případě se oznamovatel zachoval naprosto správně. Pokud se stane, že v autě omylem zabouchnete dítě nebo psa, neprodleně zavolejte na linku 156. Obdobně postupujte, když uvidíte, že dítě nebo psa v horkém dni nechal v autě někdo jiný. Můžete jim zachránit život. Na místo přijedou strážníci a zároveň seženou technika, který vozidlo otevře. Pokud to není možné, v krajním případě strážníci rozbijí okénko,“ uvedl ředitel Městské policie Most Jaroslav Hrvol.

Ve dvou případech během dvou dnů strážníci vyjížděli na oznámení oznamovatelů, kteří si všimli psů ve vozidlech zaparkovaných v horkém dni na slunci. V obou případech to bylo na parkovišti před obchody. Strážníci kontaktovali majitele a oba muže důrazně upozornili, že teploty v horkých dnech ve vozidle rychle stoupají, a že své čtyřnohé přátele podobným jednáním ohrožují na životě.

Pozor na prudký vzrůst teplot ve vozidle v letních dnech! Nikdy v autě nenechávejte dítě ani psa!

  • Nenechávejte v autě dítě ani psa nikdy, ani na minutu. Nikdy nemůžete vědět, jestli vás něco nezdrží.
  • Nespoléhejte na vzduch vychlazený klimatizací před zastavením, teplota ve vozidle zaparkovaném na slunci stoupá s každou minutou a zvyšuje se o více než deset stupňů během 10 minut - ze 30 stupňů se tak teplota ve vozidle vyšplhá za 10 minut na 40°C, za několika desítek minut až na 60°C.
  • Při vysokých teplotách se organismus dítěte i psa snadno přehřeje, což může vést ke kolapsu až ke smrti.
  • Ani pootevřené okno není řešení a život nezachrání.
REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru