Česko čeká další bouřlivá noc! Po ní se citelně ochladí
Ilustrační foto: CC0
Most

Mostecko - Letošní červen je... Všeobsáhlý. Vždyť nabídl fakticky všechno – mrazy (14. června na Šumavě až kolem -5 °C), tropy (19. června v Plzni až okolo 36 °C), deštivé dny, slunečné dny a v neposlední řadě bouřky. Na ty čtvrteční hlavně Moravané jen tak nezapomenou. Ale bouřkám, resp. supercelám, hrana ještě nezazvonila (však teprve končí šestý měsíc). To mohou potvrdit Němci, kteří se s nimi potýkali během pondělního odpoledne a večera. Přinesly s sebou prudké nárazy větru, lijáky a v neposlední řadě krupobití. Hlavní hnací silou jejich tvorby byla tlaková níže jménem Xero. Ta zanedlouho dorazí do Česka.

29. června bude zpočátku oblačno až zataženo (už v pondělí večer se od západu začalo zatahovat – kvůli bouřkovým systémům v Německu) a především v Karlovarském kraji sprchne. Poté, tzn. po 9. až 10. hodině, plus minus, srážky pominou a znovu se vrátí až ve večerních hodinách s tím, že nejintenzivnější budou v noci na středu. To totiž velkou část Česka, v první řadě ale Čechy, obsadí rozsáhlý bouřkový systém, který vznikne v Německu (už po několikáté deštivá, resp. bouřlivá noc...). Mezi dopolednem a večerem zřejmě ubude oblačnosti a ukáže se slunce. Trochu. Nejvyšší odpolední teploty okolo 24 až 28 °C.

30. června skončí úvodní měsíc meteorologického léta. Čili jeho úvodní třetinu budeme mít za sebou. Další jistou věcí je onen rozsáhlý bouřkový systém z Německa. Do západních Čech (Plzeňského a Karlovarského kraje) přijde nejdříve, a to nějak po úterní 21. hodině. Rychle se ale rozšíří i po kraji Ústeckém, Středočeském atd. Zaprší, znovu povětšinou 10 až 30 litrů vody na metr čtvereční s tím, že se může objevit silnější bouřkové jádro a spolu s ním bouřlivý vítr, liják a případně i kroupy. Tornáda ale v krajích lemovaných Krušnými horami nehrozí. Jako poslední se déšť rozloučí se Šluknovským výběžkem, a to někdy mezi šestou až devátou ranní. Pak už pršet nebude a v noci na čtvrtek uvidíme hvězdy. Nejvyšší odpolední teploty okolo 19 až 23 °C.

1. července čekejme v průměru polojasnou až oblačnou oblohu, přičemž místy se objeví přeháňky. No, místy, spíše ojediněle. Zkrátka takový poklidný den. Nejvyšší odpolední teploty okolo 17 až 21 °C.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru