Agrofert uvedl první podrobnosti k výbuchu v chemičce. Jeden hasič je vážně zraněný
Následky výbuchu. Foto: HZS Ústeckého kraje
Most

Lovosice - Ve společnosti Preol v Lovosicích došlo v pondělí 5. července v pozdních večerních hodinách k výbuchu v lisovně surového řepkového oleje. Stalo se tak při plánovaném odstavovaní technologie z provozu. Při likvidaci požáru došlo ke zranění tří podnikových hasičů, kteří utrpěli popáleniny. Jeden byl zraněn vážně, další dva mají zranění lehčího až středního charakteru. Všichni tři jsou mimo ohrožení života.

„Přesná příčina exploze v tuto chvíli není známa. Pracovníci, kteří prováděli přípravné práce na technologickou odstávku, dodrželi veškeré předepsané postupy. Vedení společnosti Preol předběžně odhaduje, že příčinou výbuchu pravděpodobně mohla být technická závada. Přesnou příčinu určí v příštích dnech policejní vyšetřování. Během události i zásahu HZS nedošlo k ohrožení zdraví obyvatel nebo poškození životního prostředí,“ uvedl Karel Hanzelka, tiskový mluvčí společnosti Agrofert, pod kterou Preol patří.

„Z preventivních důvodů byly v areálu utěsněny kanalizační vstupy gelovými ucpávkami a na Labi instalovány norné stěny pro případný záchyt uniklých látek,“ uvedl Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje.

0607vybuchchcemi2

Foto: HZS Ústeckého kraje

Po ochlazení budovy z 200 na 50°C již nehrozilo vznícení hexanu a hasiči mohli provést průzkum vnitřních prostor a stanovit postup hasebních prací. Po částečním rozebrání obvodových stěn haly a demontáži technologického prostupu do extraktoru byla do extraktoru dopravována voda se smáčedlem s cílem snížit teplotu na přijatelnou mez a následně byla do prostoru pokládána těžká pěna. Požár byl lokalizován v 11:14 hodin. Odpoledne se otevřela železniční trat Lovosice - Litoměřice - Česká Lípa. „Likvidace události je odhadována na 20:00 hodin. Příčina vzniku požáru je v šetření,“ sdělili hasiči.

Statika budovy podle prvotních informací nebyla narušena. „Otázkou zůstává, do jaké míry bylo poškozeno výrobní zařízení. Škody v tuto chvíli nelze odhadnout, protože stále probíhá dohašování a vstup do objektu není umožněn. Budovu i výrobní zařízení má podnik pojištěné,“ dodal Hanzelka.

Vedení podniku poskytuje plnou součinnost všem zasahujícím a vyšetřujícím orgánům a institucím. Agrofert o své firmě Preol uvádí, že je největším zpracovatelem řepkového semene a výrobcem produktů v Česku.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru