Chystáte se dnes do přírody? Ve všech okresech je vysoké riziko napadení klíšťaty
Ilustrační foto: CC0
Most

ČR – Český hydrometeorologický ústav předpovídá na dnešní den vysokou míru rizika napadení klíšťaty, a to v každé části České republiky.

„Aktivita klíšťat je na stupni čtyři. Ve všech okresech je riziko napadení klíšťaty vysoké. Doporučujeme před pobytem v přírodě použít repelent, vhodně se obléknout, po pobytu v přírodě se prohlédnout, případně odstranit přisátá klíšťata,“ uvádí meteorologové. Stupňů je celkem pět. Předpověď je vydávána pravidelně dvakrát v týdnu ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem a za podpory Ministerstva zdravotnictví ČR.

Aktivita klíštěte vyjadřuje podíl klíšťat v dané lokalitě, která jsou připravena k napadení hostitele. S rostoucí aktivitou klíštěte roste stupeň rizika napadení.

Stupně aktivity

Stupeň 1 = malé riziko

Pro návštěvu listnatých a smíšených porostů a křovin s bylinnou vegetací zvolit oblečení z hladké světlé látky a občas prohlédnout, zejména kalhoty, a případně odstranit přichycená klíšťata (totéž i v dalších stupních rizika). Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

Stupeň 2 = mírné riziko

  • Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

Stupeň 3 = středně velké riziko

  • Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

Stupeň 4 = vysoké riziko

  • Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin a bylinné vegetace, zejména na okraji lesa, na okraji vodních toků a listnatého mlází. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

Stupeň 5 = mimořádné riziko

  • Použití repelentu. Nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů, pohyb pouze po zpevněných cestách. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.
REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru