Trpíte po pandemii depresemi? Pojišťovna vám přispěje na návštěvu psychoterapeuta!
ilustrační foto: CC0
Most

ČR - Všeobecná zdravotní pojišťovna zařadila od 1. srpna 2021 do nabídky benefitů pro své klienty příspěvek na psychosociální podporu ve výši až 5 tisíc korun.

„Pandemie se podepsala na počtech pacientů trpících stavy úzkosti či depresemi. Našim klientům proto ještě v letošním roce umožníme čerpat mimořádný bonus, který by jim měl pomoci lépe se vyrovnat se situací, kterou každý z nás prožíval jinak a s jinými důsledky.

Řada lidí dnes váhá s návštěvou psychoterapeuta třeba i z finančních důvodů, i proto jsme se k tomuto kroku rozhodli,“ říká náměstek ředitele VZP ČR pro služby klientům Ivan Duškov.

Nově zařazený příspěvek na psychosociální podporu je stanoven na 500 Kč za jedno sezení u terapeuta, maximální částka, kterou lze čerpat, je 5 tisíc korun. O tento benefit mohou požádat také rodiče pro děti od sedmi let.

VZP tak navazuje na zkušenosti s pilotním projektem Zvýšení dostupnosti psychosociální podpory, který připravila ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví. Ten byl realizován v období od 7. prosince 2020 do 31. května 2021. Klienti starší 18 let v rámci něj mohli čerpat příspěvek ve výši až 7 000 korun na terapeutická sezení u odborníků. Této možnosti využilo 2 772 klientů, kterým pojišťovna vyplatila v součtu 14 786 160 korun.

„V průzkumu spokojenosti s tímto projektem 98 % klientů uvedlo, že byli se službami psychoterapeuta spokojeni a téměř všichni (99,6 %) by příspěvek uvítali ve stálé nabídce benefitů VZP,“ vysvětluje Ivan Duškov důvody, proč se VZP rozhodla s příspěvkem pokračovat i s následujících měsících.

Z průzkumu dále vyplynulo, že zatímco před absolvováním sezení polovina klientů (52,7 %) pociťovala středně těžké až závažné úzkosti, po ukončení jejich počet klesl na necelých 11 procent. K výraznému zlepšení psychického stavu u klientů došlo i v případě posouzení depresivity. Zatímco před terapií označilo závažnost deprese jako středně těžkou až těžkou 34,3 % klientů, po terapii jen 4,2 %. Až 61 % respondentů uvedlo, že navštívilo psychoterapeuta v souvislosti s výskytem epidemie Covid-19. Nejmladšímu klientovi, který využil příspěvek na psychosociální podporu, bylo 18 let, a nejstaršímu 87 let. Uváděná data jsou čerpaná ze studie Národního ústavu duševního zdraví, které se zúčastnilo 2 020 dotazovaných.

Terapeutická sezení nově vypsaného benefitu je nutné ukončit do 30. listopadu 2021. Žádosti o příspěvek se přijímají nejpozději do 15. prosince 2021. Příspěvek na psychosociální podporu mohou čerpat i klienti, kteří se zúčastnili pilotního projektu, a to bez ohledu na to, zda již jednou absolvovali všech 10 sezení. Podrobné informace o příspěvku a pravidlech, jak ho získat, jsou zveřejněny na webu.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru