Drtivá většina kontrolovaných e-shopů porušuje předpisy, zjistila obchodní inspekce
Ilustrační foto
Most

ČR - Česká obchodní inspekce pokračovala v kontrolách internetových obchodů i v 2. čtvrtletí tohoto roku. Celkem provedla 152 kontrol a ve 131 případech zjistila porušení právních předpisů.

„Výsledky kontrol za 2. čtvrtletí roku 2023 potvrdily, že v oblasti internetového prodeje dochází k porušování spotřebitelské legislativy. Nedostatky přetrvávají zejména u poskytování informací o prodávaných výrobcích nebo poskytovaných službách. Kontroly budou i v následujícím období cíleny na internetové obchody, které na základě zkušeností z předchozích období nebo z poznatků poskytnutých ČOI spotřebitelskou veřejností nebo jinými orgány státní správy a samosprávy, porušovaly právní předpisy v dozorové pravomoci ČOI,“ říká k výsledkům kontrolní akce ředitel ČOI Jan Štěpánek.

Česká obchodní inspekce v období od 1. dubna do 30. června 2023 provedla 152 kontrol zaměřených na internetové obchodování na tuzemském trhu. Při této akci ověřovala dodržování povinností dle zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Celkové porušení právních předpisů zjistila ve 131 případech (86,2 %). Kontrolní výsledky, i přes zjištěné vysoké procento porušení právních předpisů, nelze vnímat jako skutečný odraz stavu elektronického obchodování v ČR. Kontroly byly realizovány především v internetových obchodech, u kterých bylo v rámci úkonů před kontrolu identifikováno riziko porušování právních předpisů.

Kontrolovanými subjekty byly podnikající fyzické a právnické osoby, které vykonávají obchodní aktivity v internetovém prostředí (http, www). Atributem kontroly je skutečnost, že osoba zde vyvíjí obchodní aktivity (nabízí a prodává výrobky spotřebiteli) tak, jak je definováno v příslušných právních předpisech.

Z výsledků kontrol vyplývá, že provozovatelé elektronických obchodů mnohdy neposkytují potřebné informace související s uplatněním práva z odpovědnosti za vady výrobků (reklamace), poskytují neúplné nebo nepravdivé informace o nákupních podmínkách, službách, výrobcích, nebo neinformují spotřebitele o subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů.

Na základě zjištěných porušení právních předpisů nabylo v období od 1. dubna do 30. června 2023 právní moci 180 sankcí v celkové výši 3 000 500 Kč.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru