Při mrtvici je důležitá okamžitá pomoc. Záchranáři za své dovednosti získali ocenění
Ilustrační foto: e-deníky.cz
Most

Ústecký kraj – Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje získala na Evropském kongresu urgentní medicíny v Barceloně ocenění DIAMOND STATUS – nejvyšší ocenění za přednemocniční neodkladnou péči poskytovanou pacientům s cévní mozkovou příhodou. Ocenění je udělováno v rámci Iniciativy Angels, která se celosvětově snaží zlepšit péči o pacienty s mrtvicí.


Cévní mozková příhoda je třetí nejčastější příčinnou úmrtí na světě a druhou nejčastější z kardiovaskulárních příčin. V České republice je ročně ošetřeno více než dvacet pět tisíc pacientů s ischemickou formou této nemoci. V Ústeckém kraji za rok záchranáři ošetří přibližně tisíc pacientů s cévní mozkovou příhodou, které transportují do specializovaných zdravotnických center.

„Cévní mozková příhoda patří k závažným onemocněním, které velmi často končí těžkou invaliditou pacienta a dokonce asi dvacet pět procent pacientů v důsledku cévní mozkové příhody zemře. To je významně více, než počet úmrtí v souvislosti s akutním infarktem srdečního svalu. Z tohoto důvodu se naše záchranka připojila k Iniciativě Angels a zavedla řadu opatření ke zvýšení kvality poskytované přednemocniční neodkladné péče právě o pacienty s cévní mozkovou příhodou,“ uvádí Petr Bureš, ředitel ústecké záchranky.

Dobře fungující systém přednemocniční neodkladné péče o pacienty s cévní mozkovou příhodou snižuje počet úmrtí a invalidity, nicméně důležitým faktorem pro dobrý výsledek léčby pacienta je časné rozpoznání příznaků a kontaktování zdravotnické záchranné služby samotným pacientem nebo osobami v jeho okolí.

„Vyskytne-li se u vás nebo vašeho blízkého jeden z příznaků, jako jsou náhlá porucha řeči, spadlý koutek či porucha hybnosti končetin, bez prodlení volejte zdravotnickou záchrannou službou. K dalším příznakům cévní mozkové příhody patří například náhle vzniklá závrať či poruchy zraku. Také v těchto případech neváhejte kontaktovat záchrannou službu,“ doplňuje tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje Prokop Voleník.

 

Angels DIAMOND 2023

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru