Ilustrační foto: CC0
Most

Chomutov – Chomutovští kriminalisté se zabývají dalším případem podvodu, při němž poškozený přišel o velmi vysokou částku, konkrétně o více než 1,8 milionu korun. Dotyčný totiž před pár měsíci uvěřil nabídce výhodného investování do akcií společnosti ČEZ, kterou viděl na sociální síti.

Protože vše vypadalo lákavě a velice důvěryhodně, zadal své kontaktní údaje. Poté ho již za účelem údajného investování kontaktovaly různé osoby a on postupoval podle jejich pokynů. Mimo jiné si do svého mobilu nainstaloval aplikaci umožňující vzdálený přístup, program pro údajnou investiční platformu, založil si bankovní účty a účty na kryptoměnových burzách. „Následně na základě instrukcí provedl několik plateb ze svých bankovních účtů a poté očekával, jak se jeho investice budou zhodnocovat. To se však nestalo a muž o všechny zaslané peníze přišel," upozornila policejní mluvčí Miroslava Glogovská s tím, že muž později zjistil, že jako jeden z mnoha naletěl podvodníkům.

Policisté znovu upozorňují, že podvodů páchaných tímto nebo podobným způsobem stále přibývá a podvodníci dokáží s obětmi manipulovat takovým způsobem, že pak „bez přemýšlení“ plní všechny jejich instrukce a přichází tak často o vysoké částky. Pokud nechcete o své peníze přijít, buďte obezřetní a držte se následujících doporučení:

  • Pachatelé Vás mohou oslovovat například telefonicky, e-mailem, nebo lákavou reklamou s často údajně časově omezenou nabídkou.
  • Nikdy neposkytujte vzdálený přístup k vašemu počítači nikomu, koho neznáte.
  • Neposkytujte ani žádné vaše osobní informace, nebo informace o vašem bankovnictví.
  • Pamatujte, že v případě investování je riziko výhradně na straně investora. Volte proto pro zhodnocování svých peněz jen ověřené a renomované investiční společnosti.
  • Nikdy plně nedůvěřujte recenzím, ty může napsat kdokoliv.
  • Nepodléhejte manipulativnímu jednání, fiktivnímu doporučení celebrit, falešným novinovým článkům a už vůbec ne slibům zaručených investic bez rizika. Nikdy neposílejte bez pečlivého uvážení peníze ze svého účtu.
  • Pokud údaje o svém bankovním účtu pod vlivem manipulace poskytnete podvodníkovi, ihned kontaktujte svou banku.
REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru