Ilustrační foto: CC0
Most

Ústecký kraj – Další dva případy podvodů na internetu řeší policisté v severních Čechách. Podvedení se snažili prodat věci, které již nepotřebují. Místo zisku pár stovek, přišli o statisíce. Podvodníci přitom využívají běžné inzertní portály a zneužívají jména oblíbené doručovací služby. 

Přesně takový případ aktuálně řeší kriminalisté v Lounech. Na policejní služebnu se dostavila žena, která na inzertním portálu sociální sítě nabízela k prodeji několik kusů skleniček. „Na inzerát se jí ozval neznámý podvodník vystupující s ženskou identitou s tím, že má o skleničky zájem, a že je chce poslat přes Balíkovnu. Podvedené ženě pak přišel odkaz, na který klikla a zadala zde své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví a potvrdila je smart klíčem ve svém telefonu. Následně zjistila, že jí v sedmi platbách odešlo z účtu téměř 140 tisíc korun," popsala případ policejní mluvčí Ilona Gazdošová.

Ta jen o pár dní dříve varovala veřejnost prostřednictvím podobného podvodu z Teplicka. Tam žena z Duchcova nabízela k prodeji lehátko. I ji kontaktoval neznámý podvodník vystupující pod ženskou identitou. Od ženy získal telefonní číslo, adresu pobytu i e-mailovou adresu. „Dále pomocí zaslaného phishingového odkazu vylákal z poškozené údaje k platební kartě a přihlašovací údaje do internetového bankovnictví," popsala téměř totožný průběh mluvčí. Když se žena podívala později na svůj účet, zjistila, že z něj v různých platbách bylo odčerpáno 257 tisíc korun.

Policisté opětovně varují před podobnými podvody. Nikdy nezadávejte na zaslaných odkazech svá přístupová hesla do bankovnictví ani neposkytujte údaje o své platební kartě. Během mžiku můžete přijít o své úspory.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru